ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σφίξτε το ζωνάρι για να μη γίνει η Ελλάδα... Αργεντινή!

Νέες θυσίες από το λαό αξιώνει τώρα η ηγεσία του ΣΕΒ. Ομολογώντας πως το ευρώ έχει και την... κακή του πλευρά, υποστήριξαν πως της αύξησης μισθών προέχει η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα

Νέες θυσίες ζητούν οι μεγαλοβιομήχανοι από τον ελληνικό λαό και επισείοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης οικονομικής κατάρρευσης της Αργεντινής, καλούν την κυβέρνηση να εντείνει τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ για την αύξηση των μισθών τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετοι, διότι πρώτα θα πρέπει να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα» και η παραγωγικότητα και μετά οι μισθοί. Σαφής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδ. Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι «με την είσοδό μας στο ευρώ, λύνονται μια σειρά προβλήματα, αλλά δημιουργούνται μια σειρά από πολλά άλλα. Γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει να ισορροπήσουμε την αισιοδοξία μας». Δηλαδή, με απλά λόγια, αφού καταφέραμε να μπούμε στην ΟΝΕ, τώρα πρέπει να σκύψουμε ακόμα περισσότερο το κεφάλι για να μη δούμε και τα χειρότερα.

Σ' αυτά λοιπόν τα πλαίσια, για άλλη μια φορά χτες η διοίκηση του ΣΕΒ - στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή της με τους εκπροσώπους του Τύπου - απαίτησε να αναγορευτεί η «ανταγωνιστικότητα» σε βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Απόλυτα ικανοποιημένη δηλώνει πως είναι από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο και πάλι γκρίνιαξαν πως οι ρυθμοί εφαρμογής αυτής της πολιτικής δεν είναι αυτοί που απαιτούνται.

Μετά από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, χτες η διοίκηση του ΣΕΒ (πήρε γραμμή) εξέφρασε την αντίθεσή της για την αδιαφάνεια, δηλαδή την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του δημοσίου χρέους. Επ' αυτού ο Οδ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι μέχρι να μπούμε στην ΟΝΕ μας βόλευε η δημιουργική λογιστική (απόκρυψη στοιχείων), ενώ τώρα σε τίποτα δε μας ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια σε ένα πρόβλημα. Ετσι άσκησαν για μια ακόμη φορά κριτική στην κυβέρνηση, που στηρίζει τους «πλεονασματικούς» προϋπολογισμούς στα έσοδα και όχι στη μείωση των δαπανών.

Σχολιάζοντας το «ναυάγιο» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος καυτηρίασε αρνητικά το γεγονός της άμεσης ανακοίνωσης, κάτι για το οποίο επέρριψε ευθύνες στο χρηματιστήριο που πίεσε σ' αυτή την κατάσταση. Αναφερόμενος στην πολιτική παρέμβαση που έγινε στο θέμα, εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Τα αίτια του «ναυαγίου» τα απέδωσε στη διαφορετική κουλτούρα και στις διαφορετικές φιλοδοξίες των δύο τραπεζών, σημειώνοντας πως τέτοια γεγονότα («ναυάγια») είναι συνηθισμένα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο έτερος πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ ο Οδ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο. Σ' αυτό που ήταν κατηγορηματικά αντίθετος ήταν η ενίσχυση των αγροτών από το... πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. «Με στεναχωρεί το γεγονός ότι μόλις άρχισε η χρονιά να αρχίσουμε να δίνουμε και να φανταστεί κανείς ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο (εννοώντας τις δημοτικές εκλογές)» ανέφερε ο Οδ. Κυριακόπουλος.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΣΕΒ ότι ο Σύνδεσμος αποκτά «ανοιχτή γραμμή» με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με τον οποίο μετά από την προχτεσινή, πλήρως εποικοδομητική όπως ανέφεραν, συνάντηση, συμφώνησαν να τα λένε μία φορά το μήνα.

Τέλος αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής σημείωσε ότι τώρα είμαστε ώριμοι για ένα διεξοδικό διάλογο και πρότεινε να συμμετέχουν σ' αυτόν εκτός των κοινωνικών εταίρων και οι πολιτικές δυνάμεις. Δε χρειάζεται να αργοπορούμε, σημείωσε, αναφέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας που λίγες μέρες πριν κοινωνικοί εταίροι και κυβέρνηση κατέληξαν σε φόρμουλα επίλυσης του ασφαλιστικού.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΕΛΤΑ - ΟΛΠ στη μαύρη λίστα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) μπαίνουν στη μακάβρια λίστα των προς εκποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου και της παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ανακίνηση και πάλι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση, εκτός της προώθησης του στρατηγικού της στόχου, έρχεται σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης από τους επιχειρηματικούς παράγοντες, τόσο του Ν. Χριστοδουλάκη, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης της Εθνικής και της ΑΛΦΑ, καθώς και οι δύο πολιτικοί παράγοντες φέρονταν ως άμεσα εμπλεκόμενοι.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει: Πρώτον, οι τρεις ενδιαφερόμενες για τα ΕΛΤΑ εταιρίες (πρόκειται για τα γερμανικά- ολλανδικά και γαλλικά ταχυδρομεία) ειδοποιήθηκαν να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στις 8 του Μάρτη, ενώ παράλληλα προωθείται και η εισαγωγή των ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο. Δεύτερον, ο φάκελος για την εισαγωγή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 19 του Φλεβάρη.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ αποτελεί σκάνδαλο ακόμη και με τα κυβερνητικά κριτήρια. Οπως είναι γνωστό, με τα γαλλικά ταχυδρομεία έχει συμμαχήσει και η εταιρία «Φτερωτός Ερμής», συμφερόντων Λαμπράκη - Κόκκαλη και Εθνικής Τράπεζας. Μετά όμως από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ασυμβίβαστο ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης να διεκδικούν την εξαγορά δημόσιας εταιρίας, ο Λαμπράκης ανακοίνωσε μέσω του Τύπου ότι αποσύρεται από την εταιρία, ενώ ο Κόκκαλης έχει φροντίσει να «εξαφανίσει» το ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσων ενημέρωσης μέσω οφ σορ εταιριών. Ομως, οι υποψήφιοι αγοραστές εξανάγκασαν την κυβέρνηση να μειώσει το προς πώληση ποσοστό μετοχών των ΕΛΤΑ στο 10% - από 25% που ήταν διατεθειμένη να δώσει - επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη μητρική εταιρία, αλλά για το λεγόμενο και «φιλέτο», τις ταχυμεταφορές, όπου δημιουργείται κοινοπραξία με 50% για κάθε πλευρά μεταξύ αυτού που θα επιλεγεί για την εξαγορά των ΕΛΤΑ και των τελευταίων.

Με την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση του ΟΛΠ - του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας - στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπράξει ένα ακόμη τεράστιο έγκλημα σε βάρος των στρατηγικής σημασίας τομέων της χώρας. Οπως προκύπτει από τον υπολογισμό του 25,5% ή 6.375.000 μετοχών που θα διατεθούν στο Χρηματιστήριο, με ονομαστική αξία κάθε μετοχής 2 ευρώ (681,50 δρχ.), η κυβέρνηση ξεπουλάει τον ΟΛΠ για 17,5 δισ. δραχμές! Πρόκειται δηλαδή για σκάνδαλο στο σκάνδαλο αφού ακόμα και αυτή η Σύμβαση Παραχώρησης, στην οποία το σύνολο της περιουσίας του Οργανισμού έχει υποτιμηθεί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, κατά 267 δισ. δραχμές, αποτιμά τον ΟΛΠ με 40 δισ. δραχμές! Να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός του τελευταίου 9μηνου του Οργανισμού, με βάση τον οποίο γίνεται η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, παρουσιάζει κέρδη προ φόρων ύψους 6,060 δισ. δραχμών!

Είναι τόση η σπουδή της κυβέρνησης να πετύχει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που έφτασε στο σημείο να παρέχει και κίνητρα στους υποψήφιους αγοραστές, τα οποία προβλέπουν δωρεάν μετοχές! Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να βρει συνενόχους διαθέτει τις 303.000 μετοχές στους εργαζόμενους με... έκπτωση 20%, ενώ για να γίνει πιο «εύπεπτο» το ξεπούλημα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έκανε λόγο για «στήριξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ