Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σφίξτε το ζωνάρι για να μη γίνει η Ελλάδα... Αργεντινή!

Νέες θυσίες από το λαό αξιώνει τώρα η ηγεσία του ΣΕΒ. Ομολογώντας πως το ευρώ έχει και την... κακή του πλευρά, υποστήριξαν πως της αύξησης μισθών προέχει η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα

Νέες θυσίες ζητούν οι μεγαλοβιομήχανοι από τον ελληνικό λαό και επισείοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης οικονομικής κατάρρευσης της Αργεντινής, καλούν την κυβέρνηση να εντείνει τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ για την αύξηση των μισθών τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετοι, διότι πρώτα θα πρέπει να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα» και η παραγωγικότητα και μετά οι μισθοί. Σαφής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδ. Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι «με την είσοδό μας στο ευρώ, λύνονται μια σειρά προβλήματα, αλλά δημιουργούνται μια σειρά από πολλά άλλα. Γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει να ισορροπήσουμε την αισιοδοξία μας». Δηλαδή, με απλά λόγια, αφού καταφέραμε να μπούμε στην ΟΝΕ, τώρα πρέπει να σκύψουμε ακόμα περισσότερο το κεφάλι για να μη δούμε και τα χειρότερα.

Σ' αυτά λοιπόν τα πλαίσια, για άλλη μια φορά χτες η διοίκηση του ΣΕΒ - στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή της με τους εκπροσώπους του Τύπου - απαίτησε να αναγορευτεί η «ανταγωνιστικότητα» σε βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Απόλυτα ικανοποιημένη δηλώνει πως είναι από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο και πάλι γκρίνιαξαν πως οι ρυθμοί εφαρμογής αυτής της πολιτικής δεν είναι αυτοί που απαιτούνται.

Μετά από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, χτες η διοίκηση του ΣΕΒ (πήρε γραμμή) εξέφρασε την αντίθεσή της για την αδιαφάνεια, δηλαδή την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του δημοσίου χρέους. Επ' αυτού ο Οδ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι μέχρι να μπούμε στην ΟΝΕ μας βόλευε η δημιουργική λογιστική (απόκρυψη στοιχείων), ενώ τώρα σε τίποτα δε μας ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια σε ένα πρόβλημα. Ετσι άσκησαν για μια ακόμη φορά κριτική στην κυβέρνηση, που στηρίζει τους «πλεονασματικούς» προϋπολογισμούς στα έσοδα και όχι στη μείωση των δαπανών.

Σχολιάζοντας το «ναυάγιο» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος καυτηρίασε αρνητικά το γεγονός της άμεσης ανακοίνωσης, κάτι για το οποίο επέρριψε ευθύνες στο χρηματιστήριο που πίεσε σ' αυτή την κατάσταση. Αναφερόμενος στην πολιτική παρέμβαση που έγινε στο θέμα, εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Τα αίτια του «ναυαγίου» τα απέδωσε στη διαφορετική κουλτούρα και στις διαφορετικές φιλοδοξίες των δύο τραπεζών, σημειώνοντας πως τέτοια γεγονότα («ναυάγια») είναι συνηθισμένα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο έτερος πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ ο Οδ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο. Σ' αυτό που ήταν κατηγορηματικά αντίθετος ήταν η ενίσχυση των αγροτών από το... πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. «Με στεναχωρεί το γεγονός ότι μόλις άρχισε η χρονιά να αρχίσουμε να δίνουμε και να φανταστεί κανείς ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο (εννοώντας τις δημοτικές εκλογές)» ανέφερε ο Οδ. Κυριακόπουλος.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΣΕΒ ότι ο Σύνδεσμος αποκτά «ανοιχτή γραμμή» με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με τον οποίο μετά από την προχτεσινή, πλήρως εποικοδομητική όπως ανέφεραν, συνάντηση, συμφώνησαν να τα λένε μία φορά το μήνα.

Τέλος αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής σημείωσε ότι τώρα είμαστε ώριμοι για ένα διεξοδικό διάλογο και πρότεινε να συμμετέχουν σ' αυτόν εκτός των κοινωνικών εταίρων και οι πολιτικές δυνάμεις. Δε χρειάζεται να αργοπορούμε, σημείωσε, αναφέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας που λίγες μέρες πριν κοινωνικοί εταίροι και κυβέρνηση κατέληξαν σε φόρμουλα επίλυσης του ασφαλιστικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ