Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για το βαμβάκι, η τιμή «τιμή» δεν έχει

Εμφάνισε στις Βρυξέλλες τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς κλέφτες και απατεώνες, για να καλυφθούν οι κυβερνητικές «απατεωνιές»!

Μόνο τις εκτάσεις βαμβακιού, που οι μηχανισμοί του υπουργείου Γεωργίας περιέλαβαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) και στις επιθυμητές... ποσότητες παραγωγής, σκοπεύει να επιδοτήσει η κυβέρνηση! Χτες έγινε και επισήμως γνωστό ότι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) πήγαν, δυο μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν από τους αρμοδίους της Κομισιόν να επιδοτηθεί μόνο η παραγόμενη ποσότητα βαμβακιού που εμφανίζει το υπουργείο Γεωργίας μέσω των στρεμμάτων του ΟΣΔΕ. Κι όπως επίσης έγινε γνωστό, για να πειστούν οι κοινοτικοί να δεχτούν τα όσα επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η κυβέρνηση, οι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, έθεσαν το «επιχείρημα» ότι οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί είναι συλλήβδην απατεώνες!

Το βασικό επιχείρημα που τέθηκε στους κοινοτικούς, ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να επιδοτηθούν οι ποσότητες βάμβακος από τα στρέμματα που οι βαμβακοπαραγωγοί δε δήλωσαν στο ΟΣΔΕ, αλλά παρανόμως καλλιέργησαν με επιπλέον βαμβάκι. Επίσης, φέρεται να τέθηκε και το επιχείρημα ότι ο οριζόντιος κανονισμός του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου, δεν επιτρέπει την καταβολή επιδότησης σε περιπτώσεις που δεν αναγνωρίζονται από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ... Μάλιστα, χτες ανώτατος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Γεωργίας δήλωσε, πως οι κοινοτικοί παράγοντες του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου που συμμετείχαν στη συνάντηση, δε διαφώνησαν και ότι ο διευθυντής της διεύθυνσης κλωστικών φυτών, με τον αρμόδιο τμηματάρχη της Κομισιόν αποστομώθηκαν, παρά τις αντιρρήσεις τους, πως η επιδότηση δίνεται στο εκκοκκισμένο βαμβάκι και όχι το παραγόμενο. Το θλιβερό συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα, μπας και μπορέσει να κρύψει τις ολέθριες συνέπειες που επιβάλλει στους βαμβακοπαραγωγούς, ο νέος κανονισμός που ψήφισε προ 10 μηνών για το βαμβάκι.

Από το παραπάνω, όμως, φαίνεται, εκτός των άλλων, πως η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι μηχανισμοί τους, προασπίζονται τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών. Και χωρίς να ντρέπονται έφτασαν σε σημείο να συκοφαντούν στις Βρυξέλλες τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς και να τους εμφανίζουν σωρηδόν ως κλέφτες και απατεώνες, προκειμένου να επιτευχθούν τα αχαρακτήριστα αντιαγροτικά κυβερνητικά σχέδια. Αυτό που φαίνεται, επίσης, είναι πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, επιδιώκουν με κάθε μέσο να επιδοτήσουν μια παραγωγή κάτω και από τους 1.146.000 τόνους, που αυθαίρετα εμφάνισαν στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη και δήλωσαν στην ΕΕ. Τούτο εξακολουθούν να το στηρίζουν με το να εμφανίζουν επίσης αυθαίρετα, ότι με βάση το ΟΣΔΕ καλλιεργήθηκαν 3.805.000 στρέμματα.

Κι όλα αυτά γίνονται σε συνέχεια μιας πολιτικής κοροϊδίας και κυβερνητικής απατεωνιάς, προκειμένου να εμφανιστεί μια υποφερτά καλή εικονική τιμή στο βαμβάκι. Δηλαδή, να ακολουθήσουν νέες κυβερνητικές δηλώσεις κοροϊδίας, με βάση τα δικά της «μαγειρεμένα» νούμερα ότι η τιμή στο βαμβάκι θα ξεπεράσει τις 300 δραχμές και πως η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 50 δραχμές. Βέβαια, κανείς κυβερνητικός παράγοντας δε λέει τι θα γίνει με τους 200.000 τόνους περίπου παραγόμενου βαμβακιού που μεθοδεύεται να βγουν εκτός επιδότησης. Και κανείς δε λέει ποια θα είναι η απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών που θα λάβουν για τις μη επιδοτούμενες ποσότητες μόνο την εξευτελιστική εμπορική τιμή. Μάλλον, για τους κυβερνώντες αρκούν μόνο οι εντυπώσεις και η εξαπάτηση των βαμβακοπαραγωγών και της κοινής γνώμης.

Εκτός αυτών πρέπει να αναφερθεί ότι η εκκοκκιστική περίοδος έληξε τυπικά χτες και όπως διαδιδόταν όλες της προηγούμενες μέρες, η πολιτική ηγεσία θα ανακοίνωσε σήμερα το ύψος της παραγωγής και της τελικής τιμής. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα, αλλά και να γίνει, δε φαίνεται πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν κάτι ευχάριστο να ακούσουν. Μάλιστα δεν αποκλείεται, για λόγους «εκσυγχρονιστικής» κωλυσιεργίας να ειπωθεί από τους κυβερνώντες πως πρέπει να εξεταστούν πρώτα οι ενστάσεις και μετά, αφού περάσουν μερικοί μήνες, να μάθουν τι αποφασίστηκε γι' αυτούς, χωρίς αυτούς. Το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν ακούσουν θα αποσκοπεί στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό, γιατί το πρόβλημα του καταστροφικού κανονισμού στο βαμβάκι, που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση, θα τους βασανίσει και θα τους μειώσει το εισόδημα και τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, αυτό που εξακολουθούν να «εισπράττουν» από την κυβέρνηση οι βαμβακοπαραγωγοί είναι υποκρισία και κοροϊδία μόνο, αφού ακόμα και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η εκκοκκιστική περίοδος θα έληγε χτες, δεν υλοποιήθηκε στην πράξη. Μέχρι χτες βράδυ, σε πολλά εκκοκκιστήρια υπήρχαν μεγάλες ουρές απ' έξω και όπως λέγονταν σε πολλά από αυτά, ήταν αδύνατο να παραδοθεί όλο το βαμβάκι. Από την άλλη μέχρι χτες βράδυ δεν είχε βγει εγκύκλιος για παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, παρά μόνο κυκλοφορούσαν φήμες για σιωπηρή παράταση. Ομως, όπως δήλωναν χτες βράδυ εκπρόσωποι ιδιωτών εκκοκκιστών, αν δε βγει εγκύκλιος παράτασης της εκκοκκιστικής περιόδου, από σήμερα, θα σταματήσουν να παραλαμβάνουν βαμβάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ