ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το μέλλον γράφεται με αίμα...

Υμνώντας τον πόλεμο...

Associated Press

Υμνώντας τον πόλεμο...
ΝΤΕΪΤΟΝΑ ΜΠΙΤΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στο ρόλο του στρατηλάτη, που τόσο αρέσκεται εσχάτως, χτες, ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε τις απειλητικές προειδοποιήσεις του, προς Ιράκ, Ιράν και Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας... να μην αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, και παράλληλα κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να στηρίξει την Ουάσιγκτον.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας με τα κράτη αυτά που αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι θα τους ζητήσουμε λογαριασμό», υπογράμμισε ο Μπους σε ομιλία του στην Ντεϊτόνα Μπιτς, στην πολιτεία της Φλόριντα, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του σε τρεις νοτιοανατολικές Πολιτείες, που έχει στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του και εθελοντικά να ενταχθούν στο «Σώμα Ελευθερίας», που εξήγγειλε το βράδυ της Τρίτης κατά την καθιερωμένη ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης ενώπιον των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

«Και ο κόσμος έχει την ανάγκη να είναι μαζί μας», πρόσθεσε το «βρέφος» Μπους «διότι τέτοια όπλα μπορούν επίσης να στραφούν εναντίον μας, και δεν μπορούμε να αφήσουμε τον τρόμο να εκβιάζει τις ΗΠΑ και οποιοδήποτε άλλο κράτος που αγαπά την ελευθερία».

«Αιμοσταγής»

Οι εμπρηστικές αυτές δηλώσεις και μάλιστα κατ' επανάληψη σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Χθες, λοιπόν, ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο, άνθρωπο «διψασμένο για αίμα».

«Ο τόνος του Μπους είναι τόνος ενός ανθρώπου διψασμένου για αίμα. Κατηγορεί τις χώρες και τους λαούς ολόκληρου του κόσμου ότι είναι σατανικοί και τους απειλεί, ενώ τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν περισσότερο από κάθε άλλον καθεστώτα - εχθρούς των λαών, πούλησαν φονικά όπλα, λεηλάτησαν τα πλούτη και τους λαούς», δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες σε Διεθνή Διάσκεψη αφιερωμένη στην Παλαιστίνη.

Στο μεταξύ, μια παράλληλη αλλά δυσερμήνευτη εξέλιξη, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιτάρ -Τας» που επικαλείται την ιρακινή πρεσβεία, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ, που έφτασε χθες στη Μόσχα, προερχόμενος από το Πεκίνο, επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, αλλά ξαφνικά αποφάσισε να αναχωρήσει για τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με αναλυτές τους οποίους επικαλείται το «Τας», η αναχώρηση του Αζίζ είναι πιθανόν να συνδέεται με την απόφαση του ιρακινού καθεστώτος να πραγματοποιήσει έκτακτες διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών της, μετά τις νέες κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον της Βαγδάτης ο Τζορτζ Μπους.

Τέλος, ο Χοσέπ Πικέ, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα ενεργήσει ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του προέδρου Μπους, τις οποίες σεβόμαστε και θα λάβουμε υπόψη. Ωστόσο η ΕΕ θα συνεργαστεί ως συνήθως με το Ιράν και θα λάβει τις αποφάσεις που θεωρεί ορθές».

Τρομολαγνεία

Φυσικά, παρά τις αντιδράσεις ή τις διαφοροποιήσεις ακόμη και παραδοσιακών συμμάχων οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται μάλλον αποφασισμένοι για τις «επόμενες φάσεις του πολέμου» και εκτός τον ορυμαγδό των δηλώσεων συνεχίζουν ακάθεκτοι και στον πόλεμο της προπαγάνδας.

Συναγερμό σε «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και πιθανούς αμερικανικούς στόχους στο εξωτερικό, σήμαναν οι αρχές των ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση είναι πιθανή. Σύμφωνα με μυστική έκθεση που αποκάλυψαν χτες οι «Washington Times», τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι μυστικές υπηρεσίες έχουν σημάνει «εσωτερικό συναγερμό». Το σχετικό σήμα καταγράφει έξι πιθανούς στόχους ή τρόπους επίθεσης, που είναι, πιθανό χτύπημα με βόμβα ή αεροσκάφος σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε αμερικανικό πλοίο που βρίσκεται στο Μπαχρέιν, και επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Υεμένη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε εξάλλου ότι σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια της επιχείρησης στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε η Αλ Κάιντα, στόχος των τρομοκρατών θα ήταν εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος, όπως το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κόσμου, καθώς και το αεροδρόμιο του Λος Αντζελες. Ο κυβερνήτης της Ουάσιγκτον, Γκάρι Λοκ, δήλωσε πάντως ότι οι κάτοικοι της πολιτείας του μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Τέλος, έκθεση της CIA που ήρθε και αυτή όλως τυχαίως χτες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι η απειλή χρησιμοποίησης ενός όπλου μαζικής καταστροφής από τρομοκράτες αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για χημικά, όπως τα κυανιούχα άλατα προκειμένου να μολύνουν τρόφιμα και αποθέματα νερού.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ENRON»
Στο στόχαστρο ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι συνεχείς αποκαλύψεις του σκανδάλου της χρεοκοπίας του πρώην ενεργειακού γίγαντα, της «Enron», μία χιονοστιβάδα που απειλεί να πνίξει και το Λευκό Οίκο, ειδικά μετά την αγωγή που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει η Γενική Λογιστική Υπηρεσία (GAO), που είναι ο αρμόδιος φορέας του αμερικανικού Κογκρέσου για τη διερεύνηση οικονομικών θεμάτων σε βάρος του Λευκού Οίκου!

Η αγωγή ενδέχεται να κατατεθεί, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι της GAO, εξαιτίας της άρνηση των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου να της παράσχουν στοιχεία για τα ονόματα των ατόμων, τα οποία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, ενημερώνονταν από μία ομάδα ειδικών για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτική, δηλαδή την άρνηση να παράσχει αντίγραφα των συνομιλιών του αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τους υπευθύνους της εταιρίας «Enron».

Η GAO θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να υποβάλει αγωγή στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο προκειμένου να λάβει τις σχετικές πληροφορίες, ανέφερε ο υπεύθυνος οικονομικού ελέγχου της GAO, Ντέιβιντ Γουόκερ, σε επιστολή του προς τους επικεφαλής των κομμάτων στο Κογκρέσο. Μεταξύ των θεμάτων που επιδιώκει να αποσαφηνίσει η GAO με αυτή την ενέργεια, είναι οι επαφές που είχε η ομάδα των ειδικών για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής με ιδιωτικές εταιρίες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, μεταξύ των οποίων ήταν και η «Enron».

Πάντως για την ιστορία, ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψή τους θα πλήξει τη δυνατότητα που έχει να συμβουλεύεται ειδικούς πέραν εκείνων που επισήμως αποτελούν την ομάδα των συμβούλων της προεδρίας. Ο πρόεδρος προτίθεται να παραμείνει πιστός στις αρχές του και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των δικαστηρίων και ο Λευκός Οίκος περιμένει ότι θα δικαιωθεί, ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της GAO. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν επικαλείται τα εκτελεστικά προνόμια της στην άρνησή της να υποβάλει τα έγγραφα, όμως εκτιμά ότι η GAO ενεργεί πέρα από το όριο της δικαιοδοσίας και της αρμοδιότητάς της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπους είχε αναθέσει στον Τσένι να επεξεργαστεί την ενεργειακή πολιτική της νέας κυβέρνησης και για το σκοπό αυτό ο αντιπρόεδρος είχε συστήσει μια ομάδα εργασίας η οποία είχε συνομιλίες με τους υπευθύνους της «Enron», μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην διευθυντής της και προσωπικός φίλος της οικογένειας Μπους, Κένεθ Λέι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Συνεχιζόμενο «θρίλερ»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οι φερόμενοι ως φανατικοί ισλαμιστές απαγωγείς του Αμερικανού δημοσιογράφου της «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ»Ντάνιελ Περλ διαμήνυσαν χτες στις ΗΠΑ ότι ανέβαλαν για σήμερα την εκτέλεσή του, εκτός εάν απελευθερωθούν οι Πακιστανοί που κρατούνται στο Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ ως μέλη της «Αλ Κάιντα». Στο παράξενο αυτό «θρίλερ» όμως υπήρξε μια απροσδόκητη τροπή, καθώς ο Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος του πραξικοπηματία στρατηγού και αυτοδιορισμένου Προέδρου του Πακιστάν Μουσάραφ, κατηγόρησε τις «ινδικές μυστικές υπηρεσίες» ότι ενέχονται στην υπόθεση. Το Νέο Δελχί χαρακτήρισε την κατηγορία «γελοία» και εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως πρόκειται «για ένα ακόμα ατυχές παράδειγμα της αχαλίνωτης φαντασίας του στρατιωτικού εκπροσώπου του Πακιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ