Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ENRON»
Στο στόχαστρο ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι συνεχείς αποκαλύψεις του σκανδάλου της χρεοκοπίας του πρώην ενεργειακού γίγαντα, της «Enron», μία χιονοστιβάδα που απειλεί να πνίξει και το Λευκό Οίκο, ειδικά μετά την αγωγή που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει η Γενική Λογιστική Υπηρεσία (GAO), που είναι ο αρμόδιος φορέας του αμερικανικού Κογκρέσου για τη διερεύνηση οικονομικών θεμάτων σε βάρος του Λευκού Οίκου!

Η αγωγή ενδέχεται να κατατεθεί, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι της GAO, εξαιτίας της άρνηση των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου να της παράσχουν στοιχεία για τα ονόματα των ατόμων, τα οποία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, ενημερώνονταν από μία ομάδα ειδικών για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτική, δηλαδή την άρνηση να παράσχει αντίγραφα των συνομιλιών του αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τους υπευθύνους της εταιρίας «Enron».

Η GAO θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να υποβάλει αγωγή στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο προκειμένου να λάβει τις σχετικές πληροφορίες, ανέφερε ο υπεύθυνος οικονομικού ελέγχου της GAO, Ντέιβιντ Γουόκερ, σε επιστολή του προς τους επικεφαλής των κομμάτων στο Κογκρέσο. Μεταξύ των θεμάτων που επιδιώκει να αποσαφηνίσει η GAO με αυτή την ενέργεια, είναι οι επαφές που είχε η ομάδα των ειδικών για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής με ιδιωτικές εταιρίες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, μεταξύ των οποίων ήταν και η «Enron».

Πάντως για την ιστορία, ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψή τους θα πλήξει τη δυνατότητα που έχει να συμβουλεύεται ειδικούς πέραν εκείνων που επισήμως αποτελούν την ομάδα των συμβούλων της προεδρίας. Ο πρόεδρος προτίθεται να παραμείνει πιστός στις αρχές του και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των δικαστηρίων και ο Λευκός Οίκος περιμένει ότι θα δικαιωθεί, ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της GAO. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν επικαλείται τα εκτελεστικά προνόμια της στην άρνησή της να υποβάλει τα έγγραφα, όμως εκτιμά ότι η GAO ενεργεί πέρα από το όριο της δικαιοδοσίας και της αρμοδιότητάς της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπους είχε αναθέσει στον Τσένι να επεξεργαστεί την ενεργειακή πολιτική της νέας κυβέρνησης και για το σκοπό αυτό ο αντιπρόεδρος είχε συστήσει μια ομάδα εργασίας η οποία είχε συνομιλίες με τους υπευθύνους της «Enron», μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην διευθυντής της και προσωπικός φίλος της οικογένειας Μπους, Κένεθ Λέι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ