Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
«Ηγεσία σε εύθραυστους καιρούς»

Μεγάλη αστυνομική δύναμη έχει εγκατασταθεί στο χώρο γύρω από το Φόρουμ

Associated Press

Μεγάλη αστυνομική δύναμη έχει εγκατασταθεί στο χώρο γύρω από το Φόρουμ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διεξάγεται εδώ και 32 χρόνια στο Νταβός της Ελβετίας. Ομως εφέτος το «λαβωμένο» αλλά «στρατιωτικοποιημένο» Μανχάταν, η καρδιά της Νέας Υόρκης, φιλοξενεί από χτες τους 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Γιατί αυτή η ξαφνική μετακόμιση από το ελβετικό θέρετρο στους ασυνήθεις και ίσως ψυχρούς χώρους του ξενοδοχείου «Γουόλντορφ Αστόρια» της Νέας Υόρκης; Επισήμως, η απόφαση για την αλλαγή της τοποθεσίας ανήκει στο ιδρυτή του Φόρουμ του Νταβός, Κλάους Σβαμπ, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» προς τη Νέα Υόρκη, που είδε την 11η Σεπτεμβρίου τη γη να σείεται και το σύμβολό της, τους δίδυμους πύργους αλλά και τα υπόλοιπα κτίρια που συνιστούσαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου να εξαφανίζεται διά παντός.

Ωστόσο ο πραγματικός λόγος δεν ήταν άλλος από το κόστος, οικονομικό και κυρίως πολιτικό. Οι διοργανωτές να προσπαθούν να αποφύγουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που παρά τις απαγορεύσεις πάντα εύρισκαν τον τρόπο να διεισδύσουν στην πόλη και να δημιουργήσουν «προβλήματα» με τις έντονες αντιδράσεις τους και τις διαδηλώσεις στις εργασίες του Φόρουμ. Μετά το πέρας των περσινών εργασιών, απηυδισμένη και αγχωμένη η τοπική κυβέρνηση δήλωσε οριστικά ότι δεν μπορεί πια να προστατεύει τους συμμετέχοντες.

Ομως χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονταν να συρρεύσουν χτες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις εργασίες του Φόρουμ και κυρίως στο περιεχόμενό τους, δηλαδή τη θέληση των ολίγων αλλά εξαιρετικά ισχυρών να αποφασίζουν και να ορίζουν την τύχη δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Από ημέρες οι προετοιμασίες της αστυνομίας ήταν πυρετώδεις ενώ από το πρωί οι μονάδες καταστολής της αστυνομίας ήταν σε παράταξη προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν έστω και σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων το «Γουόλντορφ Αστόρια». Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ήταν επίσης εξαιρετικά σαφής: υποσχέθηκε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα συλλάβουν οποιονδήποτε διαδηλωτή που διαπράξει έστω και την πιο μικρή παράβαση της δημόσιας τάξης.

Πάντως, οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν ως τίτλο «Ηγεσία σε εύθραυστους καιρούς», μία σαφής αναφορά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ομως αυτός ο πόλεμος και κυρίως οι πρόσφατες πολεμοχαρείς δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, στοίχισε κάποιες απουσίες, όπως του προέδρου της Νιγηρίας, Ολουσέγκουν Ομπασάνγκο, αλλά και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ