Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επιφυλακτικός» ο Μπλερ προ των αιτημάτων Καρζάι

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΜΑΖΑΡ-Ι-ΣΑΡΙΦ-ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ- ΓΚΑΡΝΤΕΖ.--

Ο διορισμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε εκ νέου την «επέκταση και παράταση» της αποστολής της διεθνούς δύναμης στη χώρα του συζητώντας με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, όσο και μιλώντας στη βρετανική κυβέρνηση -- μια «τιμή» (όπως θυμίζει το CNN) που οι Βρετανοί περιποίησαν στο παρελθόν μόνο σε έναν άνθρωπο: Τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Ο Καρζάι αξίωσε την αύξηση του αριθμού των ξένων στρατευμάτων, του χρονικού πλαισίου της αποστολής τους αλλά και των χωρικών ορίων στα οποία επιχειρούν, με την επέκταση της δράσης τους σε ολόκληρο το Αφγανιστάν κι όχι μόνο στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Ο Μπλερ, πάντως, σχολίαζαν το «Ρόιτερς» και το BBC, εμφανίστηκε εξαιρετικά «επιφυλακτικός» σχετικά με τα αιτήματα Καρζάι, πάντως ακολούθησε μια τακτική δεσμεύσεων «υποστήριξης» της διεθνούς δύναμης, της οποίας τη διοίκηση η Βρετανία θα εγκαταλείψει το Μάρτη.

Η επίσκεψη Καρζάι στο Λονδίνο συμπίπτει με άγριες μάχες στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα στην επαρχία Πάκτια, όπου πολέμαρχοι που θεωρητικώς ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο άρχισαν σφοδρές μάχες που, σύμφωνα με τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες, είχαν τουλάχιστον 60 θύματα. Εκρήξεις, πυρά όλμων και βαρέων πολυβόλων συνεχίζονταν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Γκαρντέζ. Αμερικανικά μαχητικά υπερίπταντο της περιοχής αλλά δεν επενέβησαν, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Δυτικοί αναλυτές τονίζουν ως συνέπεια της «ενδοσυμμαχικής» σύρραξης όχι μόνο το ότι διαταράσσονται οι προσπάθειες «ειρήνευσης» στο Αφγανιστάν, αλλά και το ότι διακόπτονται στην πράξη οι επιχειρήσεις έρευνας των Αμερικανών για τις συλλήψεις μελών της Αλ-Κάιντα, της πολιτοφυλακής των Ταλιμπάν όσο και μελών της πολιτικής τους ηγεσίας.

Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Μπόστον Γκλόουμπ» αναφέρει πως ένας ισχυρός πολέμαρχος Παστούν, ο Μπάσντα Καν, άρχισε την επίθεση κατά του διορισμένου (από την κυβέρνηση Καρζάι) κυβερνήτη. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Καν είναι νεότερος αδελφός του Αμανουλάχ Ζαντράν, υπουργού Συνόρων.

Σε μια ακόμη εξέλιξη από το Αφγανιστάν, οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες που φρουρούσαν το αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ αποχώρησαν χτες από την περιοχή προς την Ντουσάνμπε, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. Την αποστολή ανέλαβαν Αμερικανοί και Ιορδανοί στρατιώτες. Η Γαλλία έχει τουλάχιστον 550 στρατιώτες ακόμη στο Αφγανιστάν -- μετέχουν στην ISAF στην Καμπούλ, ενώ στις διεθνείς επιχειρήσεις συμμετέχει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκής ανταρτοπόλεμος (2005-12-15 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ράμσφελντ, υπό τους ήχους πυροβόλων και ρουκετών (2003-12-05 00:00:00.0)
Αμφίβολη «εκεχειρία» μετά τις σφαγές (2003-10-10 00:00:00.0)
Ατέρμονη αλληλοσφαγή (2003-10-09 00:00:00.0)
«Δεύτερες σκέψεις» Σρέντερ για την ISAF (2003-05-17 00:00:00.0)
Προειδοποίηση προς Ταλεμπάν (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ