Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμφίβολη «εκεχειρία» μετά τις σφαγές

Γερμανικό τανκ σε περιπολία, στα περίχωρα της Καμπούλ. Το ΝΑΤΟ θέλει να «επεκτείνει» τον έλεγχό του στη χώρα, αλλά ο συνεχιζόμενος εμφύλιος προκαλεί ...«περίσκεψη»

Associated Press

Γερμανικό τανκ σε περιπολία, στα περίχωρα της Καμπούλ. Το ΝΑΤΟ θέλει να «επεκτείνει» τον έλεγχό του στη χώρα, αλλά ο συνεχιζόμενος εμφύλιος προκαλεί ...«περίσκεψη»
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Στη σύναψη μιας αμφίβολης «εκεχειρίας» προχώρησαν - μετά από τις σφοδρές μάχες κοντά στη Μαζάρ - ι - Σαρίφ, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης και όλμοι, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 80 αντιμαχόμενοι και πολίτες - οι πολέμαρχοι Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και Μοχάμεντ Ατα, αμφότεροι, υποτίθεται, «σύμμαχοι» της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Σύμφωνα με ανταποκριτές, τα γεγονότα της τελευταίας βδομάδας «θέτουν εν αμφιβόλω τα σχέδια αφοπλισμού των πολεμάρχων», που προωθεί ο Καρζάι με την υψηλή επιστασία των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Ιαπωνίας. Η «συμφωνία» επετεύχθη κατόπιν διαμεσολάβησης του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Αχμάντ Τζαλάλι, ωστόσο το BBC News Online μετέδιδε ότι μόλις αναχώρησε, «οι δύο πλευρές ελάμβαναν και πάλι θέσεις μάχης».

Ο ατέρμονος πόλεμος για τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν ανάμεσα στον (αυτόκλητο) ηγέτη της ουζμπεκικής μειονότητας, πρώην στρατηγό Ντόστουμ, και τον επικεφαλής της Τζαμιάτ - ι - ΙσλαμίΑτα, υπογραμμίζει τις δυσκολίες στο χειρισμό της «καυτής πατάτας» που έχει εναποτεθεί στα χέρια του ΝΑΤΟ: Της «ειρήνευσης» του Αφγανιστάν, που, αντίθετα με όσα έλεγε πολλούς μήνες πριν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραμένει στην αρπάγη του πολέμου. Από τον Αύγουστο, κάπου 400 κυβερνητικοί στρατιώτες, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής και πολίτες, καθώς και 4 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες.

Στο μεταξύ, χθες η βρετανική ταμπλόιντ Ντέιλι Τέλεγκραφ έγραφε ότι, πριν αρχίσει ο βαρύς αφγανικός χειμώνας, «τουλάχιστον 2.500 Ταλιμπάν θα επιτεθούν ορμώμενοι από το Μπαλουχιστάν του Πακιστάν στο Αφγανιστάν». Η εφημερίδα επικαλείται «Δυτικούς και Αφγανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών», σύμφωνα με τους οποίους οι Ταλιμπάν έχουν «σχεδόν πάρει τον έλεγχο πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας του Μπαλουχιστάν, Κουέτα». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ έθεσε το θέμα στους Πακιστανούς αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα όμως, επέμεναν οι πληροφορίες - αυτή τη φορά, από τις στήλες της εφημερίδας του Πακιστάν The Nation - πως ο Αρμιτέιτζ συναντήθηκε στο Πακιστάν και με τον μουλά Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, τον πρώην ΥπΕξ των Ταλιμπάν, με τον οποίο φέρεται να συζήτησε μια ενδεχόμενη «συμφωνία» παύσης των εχθροπραξιών. Αν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, είναι μια καλή ερώτηση το τι ανταλλάγματα προσέφερε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Στην Καμπούλ, ωστόσο, οι κατηγορίες του rapporteur του ΟΗΕ Μιλούν Κοθαρί, που επισήμως «δεν υιοθέτησε» ο Οργανισμός, ότι υπουργοί της κυβέρνησης Καρζάι - και συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας Φαχίμ και ο υπουργός Παιδείας Κανούνι - κατάσχουν γη για λογαριασμό τους, συνεχίζουν να προκαλούν κάποιες «ανησυχίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνεται ο πόλεμος (2007-05-30 00:00:00.0)
Εγκληματίας πολέμου επικεφαλής του στρατού... (2005-03-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ράμσφελντ, υπό τους ήχους πυροβόλων και ρουκετών (2003-12-05 00:00:00.0)
Φιλοαμερικανοί «αλληλοσφάζονται», Ταλιμπάν «ξανάρχονται»... (2003-10-28 00:00:00.0)
Προσπάθειες κάμψης της «αναρχίας»... (2003-05-21 00:00:00.0)
«Δεν παραδίδουμε τον μπιν Λάντεν» (2001-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ