Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φιλοαμερικανοί «αλληλοσφάζονται», Ταλιμπάν «ξανάρχονται»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στην ύστατη προσπάθειά της να αποφύγει την ολίσθηση της χώρας σε ένα νέο ολοκληρωτικό εμφύλιο, η «κυβέρνηση» του Χαμίντ Καρζάι στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε την Κυριακή μια -- αμφίβολης εφαρμογής -- «συμφωνία ένωσης» των δυνάμεων δύο πολεμάρχων που αλληλοσφάζονται από τη (θεωρητική) επικράτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη χώρα.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών, οι ένοπλοι του Ουζμπέκου πρώην στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και του Τατζίκου Ατα Μουχάμαντ, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε μία αιματηρή κούρσα για την εξουσία στο βορρά της χώρας, θα «ενταχθούν σε μια νέα δύναμη, υπό τη διοίκηση ενός ουδέτερου διοικητή που θα διορίσει η Καμπούλ». Πρόκειται για ένα «αισιόδοξο» σχέδιο, σύμφωνα με ανταποκριτές, φράση που αποκωδικοποιείται περίπου στο ότι η εφαρμογή του είναι απίθανη και το νέο ξέσπασμα συγκρούσεων θεωρείται δεδομένο...

Και αυτό την ώρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο, «δυνάμεις των Ταλιμπάν ανακαταλαμβάνουν τμήματα της χώρας και η μεταπολεμική κυβέρνηση εμφανίζει σημεία εξασθένησης». Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση έγινε από τον αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού, Ζαν Μαρί Γκεχένο, ο οποίος προειδοποίησε πως οι Ταλιμπάν έχουν ανακτήσει de facto τον πλήρη έλεγχο σε πολλές περιφέρειες της Κανταχάρ και της Πάκτικα.

Η αποστολή κάπου 450 Γερμανών στρατιωτών στη βόρεια πόλη Κουντούζ, η οποία αναμένεται προσεχώς -- μετά και την υιοθέτησή της από τον ΟΗΕ -- δεν πιστεύεται ότι θα μεταβάλει τις ισορροπίες στο πεδίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ