Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατεδαφίζει, εισβάλλει και προκαλεί ο ισραηλινός στρατός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Με εισβολές, κατεδαφίσεις και επιδρομές ακόμη και σε νοσοκομεία, ο ισραηλινός στρατός επιμένει στην κλιμάκωση της βίας και της έντασης στην περιοχή. Η ισραηλινή ηγεσία προκαλεί αποφασίζοντας την παροχή σειράς υπηρεσιών σε εποικισμούς που υποτίθεται ότι επρόκειτο να διαλυθούν και απορρίπτοντας ως «εξαιρετικά επικίνδυνο» το εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης που απεργάστηκαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολιτικοί και διανοούμενοι.

Χιλιόμετρα μακριά ακούστηκε ο ήχος των τριών 13ώροφων κτιρίων που ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε, νωρίς το πρωί της Κυριακής, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, πολύ κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, απομακρύνοντας 2.000 Παλαιστινίους από τις εστίες τους. Επίσημη αιτιολογία της μεγαλύτερης κατεδαφιστικής επιχείρησης από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, ήταν ότι τα κτίρια αξιοποιούνταν από «τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις για να εποπτεύουν τον εποικισμό και να παρακολουθούν τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού, έτσι ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν επιθέσεις» σαν αυτήν της Παρασκευής που προκάλεσε το θάνατο 3 Ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 2.

Νωρίτερα, το Σάββατο το βράδυ, ισραηλινά τανκς είχαν εισβάλει και στη γειτονική περιοχή αλ Ζαχάρ, όπου συνέλαβαν Παλαιστινίους αστυνομικούς και κατέσχεσαν τον οπλισμό τους. Κατά την εισβολή τραυματίστηκαν 2 Παλαιστίνιοι. Την ίδια ημέρα, στη Δ. Οχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε δύο νοσοκομεία της Νάμπλους, από όπου απήγαγε, κυριολεκτικά, μέσα από τα χέρια των γιατρών, δύο «υπόπτους». Την Κυριακή, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, και χτες άλλος ένας κοντά στο διαχωριστικό φράκτη Γάζας και Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ