Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ηχηρό ράπισμα στον Ουρίμπε

Στιγμιότυπο έξω από εκλογικό κέντρο

Associated Press

Στιγμιότυπο έξω από εκλογικό κέντρο
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι κάλπες άνοιξαν το Σάββατο για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος κατ' ευφημισμόν κατά της διαφθοράς, αλλά και την Κυριακή για τη διενέργεια των τοπικών και δημοτικών εκλογών. Τα αποτελέσματα είναι επιεικώς «επεισοδιακά» για την κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες...

Το δημοψήφισμα, που ουσιαστικά θα προκαλούσε τη διάλυση του υφιστάμενου κράτους και την ανάδειξη ενός καινούριου, συμμετοχικού το ονομάζει ο Ουρίμπε, επιχειρηματικού επί της ουσίας, καταψηφίστηκε... Από τις 15, τελικά, αλλαγές που προτείνονται, τουλάχιστον 11 δεν έλαβαν ούτε καν το 25% των ψήφων ή τις αναγκαίες 6,2 εκατομ. ψήφους, ποσοστό που έχει καθοριστεί ως το μίνιμουμ για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος. Ανάμεσά τους και οι εξαιρετικά κρίσιμες αλλαγές για το πάγωμα των μισθών και συντάξεων, ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία χρήματα για τον «πόλεμο του Ουρίμπε κατά των ανταρτών», τις απολύσεις, τη μείωση του αριθμού των μελών του κογκρέσου, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία κ.ά.

Η αναδόμηση του κράτους που επιχειρούσε ο Ουρίμπε έπεσε στο κοινό, συμφωνούν σύσσωμα τα διεθνή ΜΜΕ. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι είναι μια μεγάλη νίκη για όλες τις δυνάμεις που στήριζαν την αποχή, ώστε το δημοψήφισμα να κριθεί άκυρο.

Βέβαια, η ανακοίνωση της Προεδρίας της Κολομβίας συνιστά ψυχραιμία και υπομονή μέχρι την Τετάρτη ή Πέμπτη που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. «Οι Κολομβιανοί έχασαν την ευκαιρία να αναδομήσουν το κράτος τους», δήλωσε η υπουργός Αμυνας, Μάρτα Λουσία Ραμίρες, μετά τη συμμετοχή της στις τοπικές και δημοτικές εκλογές την Κυριακής, ουσιαστικά παραδεχόμενη την ήττα της κυβέρνησης.

Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό...

Μια δεύτερη βαριά ήττα, κατά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίμενε τον Πρόεδρο Ουρίμπε και κατά τη διενέργεια των τοπικών εκλογών, αφού στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, νέος δήμαρχος δε θα είναι άλλος από τον Λούχο Γκαρσόν, αφού στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή και με καταμετρημένο το 91,2% των ψήφων, έλαβε 46,6% έναντι του υποψηφίου της Δεξιάς και του Ουρίμπε Χουάν Λοσάνο που έλαβε το 39,9%.

Ο Γκαρσόν είναι 52 χρόνων, παλιός συνδικαλιστής και πρόεδρος επί έξι χρόνια της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων - (CUT). Θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, ο πρώτος δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κολομβίας, που στηρίζεται από τα εργατικά συνδικάτα και τις αριστερές οργανώσεις της χώρας, τονίζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τέλος, δεν έλειψαν και οι ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών, όμως αυτές σε μια δεκαετία του Εμφυλίου, μάλλον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «σύνηθες φαινόμενο». Υπήρξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον 13 περιπτώσεις «μαχών». Στην πιο πολύνεκρη απ' αυτές, έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC - το Σάββατο στην πόλη Χαμπάλο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Τεοντόρο Κάμπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ