Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Πιέσεις» προς Κοσσοβάρους Αλβανούς για τις συνομιλίες στη Βιέννη...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αβέβαιη διαφαινόταν έως και χτες η συμμετοχή της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών στο τραπέζι των - πρώτων μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99 - συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στις 14 του μήνα, στη Βιέννη.

Το κοσσοβάρικο Κοινοβούλιο απέρριψε χτες νέα πρόταση του ...«Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου», του πρώην ηγέτη των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ Χασίμ Θάτσι, να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση η αποστολή αντιπροσωπείας ανώτερων αξιωματούχων στις συνομιλίες της Βιέννης... Η νέα (τρίτη κατά σειρά...) αναβολή συζήτησης και έγκρισης της συμμετοχής της Πρίστινας στις συνομιλίες της ερχόμενης βδομάδας στην Αυστρία αντανακλά την άρνηση στελεχών της κοινότητας των Κοσσοβάρων Αλβανών να συμμετάσχουν στις συνομιλίες με τους Σέρβους αξιωματούχους, με το σκεπτικό πως η συμμετοχή τους θα σημάνει την αρχή της «απεμπόλησης» του διακηρυγμένου και (ενθαρρημένου έως πρότινος από ιμπεριαλιστικά κέντρα σε Λονδίνο, Ουάσιγκτον) στόχου τους για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας. Επιπλέον, η νευρικότητα και η ένταση, που προκαλούν στα κόμματα της κοσσοβάρικης αλβανικής κοινότητας οι επικείμενες συνομιλίες ζητημάτων τεχνικής φύσης με το Βελιγράδι (επαναπατρισμός προσφύγων, ενεργειακά θέματα, έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων κλπ.), αντανακλούν και την πρόωρη έναρξη του προεκλογικής πολεμικής μεταξύ των κομμάτων της κοσσοβάρικης αλβανικής κοινότητας, ενόψει των προγραμματισμένων για του χρόνου εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο...

Πάντως, με αφορμή τη νέα αναβολή συζήτησης και έγκρισης της αποστολής κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, έσπευσε να αναφερθεί στην «υπέρτατη σημασία» που προσδίδει η ΕΕ για τις συνομιλίες της Βιέννης. Μάλιστα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του σερβικού πρακτορείου ΜΠΕΤΑ, ο Σολάνα, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποίησε χτες την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών πως η άρνησή τους να παραστούν την ερχόμενη βδομάδα στην Αυστρία «θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες»...

Οι «ανησυχίες» των Χόλμπρουκ και Κουσνέρ

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και «αρχιτέκτονας» της συνθήκης μετατροπής της Βοσνίας σε διεθνές προτεκτοράτο) και ο Μπερνάρ Κουσνέρ (Γάλλος, πρώην ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο) ανέλαβαν από κοινού «πρωτοβουλία» υπέρ της διατήρησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, γράφοντας σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ».

«Ακούμε ανησυχητικές φήμες για την επιθυμία της Ουάσιγκτον να αποσύρει τους 1.700 στρατιωτικούς της που βρίσκονται ακόμη στη Βοσνία... Οσο πιεστικές και αν είναι οι ανάγκες των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αυτή η μεσαίου μεγέθους παρουσία, που είναι, όμως, πολύ σημαντική, δε θα πρέπει να αποσυρθεί πρόωρα», γράφουν στο άρθρο τους οι Χόλμπρουκ - Κουσνέρ, υπερτονίζοντας την «ανάγκη διατλαντικής συνεργασίας στα Βαλκάνια» και καλώντας ΕΕ και ΗΠΑ «να μη σπάσουν τη συνεργασία αυτή που λειτούργησε τόσο καλά στη Βοσνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ