Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Χτες, Πέμπτη 9 του Οκτώβρη, στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την απόφαση για την υπόθεση της Τατιάνα Σλιβένκο από τη Λετονία. Η προσφυγή της Τατιάνα Σλιβένκο, που είναι πολίτης της Ρωσίας, έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Μάη του 1999. Αφορά στην αβάσιμη στέρηση της Τατιάνα Σλιβένκο από το καθεστώς του «μόνιμου κατοίκου» της Λετονίας καθώς και στην παράνομη εκτόπιση της ίδιας, της κόρης και του άνδρα της από τη Λετονία. Οπως μεταδίδει το «ΡΙΑ-Νόβοστι», η Τατιάνα Σλιβένκο διαμένει τώρα στην πόλη Κουρσκ και δεν μπορεί να επισκεφτεί τους γονείς της που μένουν στη Ρίγα. Η Τ. Σλιβένκο κατηγόρησε επίσης τις λετονικές αρχές για πλαστογραφία των ντοκουμέντων της, μια και σε ένα από αυτά φαίνεται να έχει υπογράψει κάποιος άλλος αντί αυτής.

Το δικαστήριο, όπως μεταδίδει το «Ιντερφάξ», με την απόφασή του αναγνώρισε πως καταπατήθηκαν τα δικαιώματα της Τ. Σλιβένκο και υποχρεώνει τις λετονικές αρχές να επανορθώσουν, δίνοντας πίσω το δικαίωμα της μόνιμης εγκατάστασης στη Λετονία και επιστρέφοντας την περιουσία της. Επίσης, υποχρεώνει τη Λετονία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ στη Σλιβένκο.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε, από τις περίπου 80 ανάλογες προσφυγές, που αναμένεται να εκδικαστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Λετονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ