Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα πολιτική κρίση στα αυτόνομα εδάφη

Οι Παλαιστίνιοι είναι υποχρεωμένοι να περπατούν για χιλιόμετρα για να αποφύγουν τα σημεία ελέγχου

Associated Press

Οι Παλαιστίνιοι είναι υποχρεωμένοι να περπατούν για χιλιόμετρα για να αποφύγουν τα σημεία ελέγχου
ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συγκεχυμένη παρέμενε, μέχρι χτες βράδυ, η κατάσταση στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό τον Αχμαντ Κορέι, την οποία όρκισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ποικίλες ήταν και οι πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της νέας κρίσης. Να τον «απαλλάξει από το βάρος της κυβέρνησης» φέρεται να ζήτησε από τον Γιάσερ Αραφάτ ο Αχμέντ Κορέι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εντούτοις, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν ο Κορέι υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και αν αυτή έγινε δεκτή από τον Γιάσερ Αραφάτ.

Με βάση μία από τις διαδοθείσες εκδοχές, πριν από την προγραμματισμένη για χτες το πρωί συνεδρίαση του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, όπου ο Κορέι θα προχωρούσε σε προγραμματικές δηλώσεις, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της πλειοψηφίας των βουλευτών της «Φατάχ». Κατά τη διάρκειά της, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα καθήκοντα που ανέλαβε η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και για την πρόταση εκεχειρίας που ο Κορέι επιδιώκει να προωθήσει προς το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα ήταν, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση, και ενώ οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι βουλευτές περίμεναν υπομονετικά στην αίθουσα, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου να αναβληθεί, κατ' αρχάς, μέχρι το Σάββατο.

Νεαρός Παλαιστίνιος που έχει τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος που έχει τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν ο Γιάσερ Αραφάτ επέμενε να μη συμπεριληφθεί, τελικά, στο κυβερνητικό σχήμα ο πρώην στενός του συνεργάτης Νάσερ Γιουσέφ, ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και την ευθύνη των Σωμάτων Ασφαλείας και κατά συνέπεια επιθυμούσε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ο Κορέι φέρεται να διαφώνησε με την απομάκρυνση Γιουσέφ και έτσι προκλήθηκε η κρίση.

Αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Ασφάλεια και την Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, έσπευσε να εκφράσει την ελπίδα ο Κορέι να παραμείνει στη θέση του και τόνισε ότι η ΕΕ θα τον υποστηρίξει. «Αρνητική» χαρακτήρισε την ενδεχόμενη παραίτηση Κορέι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Νωρίτερα, ο Σολάνα σε έκθεση που υπέβαλε στην ΕΕ, χαρακτήριζε «κρίσιμη» την κατάσταση στη Μ. Ανατολή και προειδοποιούσε ότι «η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά σε μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη». Ο Σολάνα, στην έκθεση, καλεί το Ισραήλ «να αμύνεται όπως οφείλει, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και χαρακτήρισε αρνητικές εξελίξεις την ανέγερση του τείχους και τη συνέχιση των εποικισμών.

Στο περιθώριο της νέας πολιτικής κρίσης στα παλαιστινιακά εδάφη, επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο έξω από την Τουλκαρέμ, στη βόρεια Δ. Οχθη. Εκτός από τον καμικάζι που σκοτώθηκε, τραυματίστηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, και την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ