Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Απαράδεκτη η κατάσταση στη Λετονία

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας, προ ημερήσιας διάταξης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της παρουσίας της Προέδρου της Λετονικής Δημοκρατίας και της πανηγυρικής συνεδρίασης προς τιμήν της, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατήγγειλε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Λετονία και ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να αναφερθεί σ' αυτήν, κατά τις συζητήσεις που θα έχει με την Πρόεδρο της Λετονικής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, τόνισε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, παίρνω το λόγο για να αναφερθώ, για άλλη μια φορά, στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Λετονία:

Πράγματι, εκεί απαγορεύεται η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας (ΚΚΛ), η προβολή της κομμουνιστικής ιδεολογίας και η χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων. Από την πολιτική ζωή έχουν αποκλειστεί 500 χιλιάδες κάτοικοι (ρωσόφωνοι) ή το 40% του πληθυσμού, που δεν έχει υπηκοότητα.

Οσοι δεν αποχώρησαν από το ΚΚΛ (8 μήνες πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ) δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, να δουλέψουν στο δημόσιο τομέα. Απαγορεύεται στον κομμουνιστή ηγέτη Αλφρεντ Ρούμπιξ, που είναι σήμερα πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συμμετάσχει στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στήνονται μνημεία προς τιμήν των "Ες-Ες" και των Λετονών συνεργατών τους, με δημόσια συνδρομή και υποστήριξη, την ώρα που στους βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου απαγορεύεται να φορέσουν παράσημα, που κέρδισαν στον πόλεμο αυτό και ορισμένοι δικάζονται ακριβώς για τη δράση τους αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ