Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα, από χτες το πρωί, οπότε μια νέα επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε την πολυπληθέστερη συνοικία των Σιιτών, τη Σαντρ Σίτι, ενώ νεκρός έπεφτε από σφαίρες αγνώστων ο Ισπανός στρατιωτικός ακόλουθος. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις ενώ δύσκολες στιγμές περνά η αμερικανική διπλωματία και στον ΟΗΕ, όπου διπλωμάτες χαρακτήριζαν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος «νεκρό».

Παγιδευμένο αυτοκίνητο προσέκρουσε χτες στο αστυνομικό τμήμα της Σαντρ Σίτι, όπου κατοικούν 2 εκατομμύρια Σιίτες. Εκτός από τον καμικάζι, σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί και 5 Ιρακινοί πολίτες ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 45 άλλοι άνθρωποι. Ακολούθησε πανικός ενώ στην περιοχή συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Σιίτες, οι οποίοι κινήθηκαν απειλητικά προς αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απωθήσουν και εξοργίστηκαν στην πληροφορία ότι Αμερικανοί στρατιώτες σπεύδουν στην περιοχή με σκοπό να περικυκλώσουν το γειτονικό γραφείο του Σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ. Κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κατοχής ενώ την εμφάνισή τους έκαναν άνδρες του ένοπλου τμήματος της οργάνωσης του αλ Σαντρ. Τελικά, οι Αμερικανοί απέφυγαν να πλησιάσουν στην περιοχή.

Εκτός από τον αλ Σαντρ και τους οπαδούς του, που εξαρχής είχαν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της κατοχής, οι διαθέσεις στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας έχουν αρχίσει, πλέον, να αλλάζουν συνολικά. Χτες, από τη Νατζάφ, στο περιθώριο ενός θρησκευτικού σεμιναρίου, ο Αγιατολάχ Μπασίρ αλ Νατζάφι, υποστήριξε ότι «οι αδικίες που υφίστανται οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο, στην πλειοψηφία τους οφείλονται στην άδικη και αλαζονική πολιτική των ΗΠΑ» και κάλεσε τους Σιίτες «να μην πιστεύουν ποτέ στις υποσχέσεις των Αμερικανών» ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της κατοχής. Ανάλογο αίτημα τερματισμού της κατοχής είχε διατυπώσει, μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής και της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο Για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», Αγιατολάχ αλ Χακίμ ο οποίος συμμετέχει και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης, 4 άγνωστοι πυροβολούσαν θανάσιμα τον στρατιωτικό ακόλουθο της ισπανικής διπλωματικής αποστολής. Ο θάνατος του Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ, υπαξιωματικού της ισπανικής αεροπορίας, ο οποίος εκτελούσε χρέη αξιωματικού πληροφοριών στη Βαγδάτη, καταδικάστηκε από τη Μαδρίτη και από σειρά άλλων ηγεσιών. Καμία οργάνωση δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, αλλά ούτε και για τη δολοφονία του Ισπανού στρατιωτικού.

Αντικατοχικές επιθέσεις και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, τα ξημερώματα, όταν η αυτοκινητοπομπή του δέχτηκε επίθεση με οβίδες κοντά στην πόλη Μπαακούμπα ενώ ανάλογη επίθεση με εκρηκτικά έγινε και κοντά στη Φαλούτζα, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκρήξεις ακούστηκαν στο βρετανικό αρχηγείο στη Βασόρα, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις, ενώ στο Κιρκούκ 1 Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε από επίθεση με ρουκέτες.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα της προσωρινής διοίκησης στο Ιράκ, Τόμας Φόλεϊ, ανακοίνωσε χτες, από το Πεντάγωνο, ότι μέχρι τις αρχές του 2004 θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όλων των οικονομικών τομέων του Ιράκ, που, ήδη, απεργάζεται. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φόλεϊ, οι μόνοι τομείς που δε θα ιδιωτικοποιηθούν είναι το πετρέλαιο, οι κρατικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και η εταιρία ηλεκτρισμού. Κατά τα άλλα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι βιομηχανίες τσιμέντου, ελαστικών, λιπασμάτων, θείου, φωσφόρου, φαρμάκων κλπ. Ο Φόλεϊ προανήγγειλε τη δημιουργία μιας «ιρακινής υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων» και εκτίμησε ότι «σε αντίθεση με ό,τι έγινε στις πρώην ανατολικές χώρες, η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου δε θα επηρεάσει παρά μόνο 2 - 3% του εργατικού δυναμικού».

Διπλωματικό ναυάγιο

Η Ουάσιγκτον φέρεται, σύμφωνα με διπλωμάτες, να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να τεθεί, καν, σε ψηφοφορία το υπάρχον σχέδιο απόφασης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ιρακινή ανοικοδόμηση. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, τουλάχιστον προς στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν προτίθεται να αλλάξει περαιτέρω το κείμενο της απόφασης, όμως, υπό την παρούσα μορφή το σχέδιο δε συγκεντρώνει καν τις απαραίτητες 9 ψήφους για την έγκρισή του. Χτες, από το Εκατερίνμπουργκ, όπου συναντήθηκαν, ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβαν ότι η επέμβαση στο Ιράκ ήταν «λάθος» και δήλωσαν έτοιμοι «να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για έναν καλό συμβιβασμό», καθιστώντας σαφές ότι το παρόν αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος «δεν είναι ικανοποιητικό».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος πίεζε, μέχρι χτες βράδυ, αφόρητα την Ισπανία και άλλες χώρες να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 22 - 24 Οκτώβρη διάσκεψη των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ στη Μαδρίτη, προκειμένου να έχουν διασφαλίσει τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή. Πάντως, η ΕΕ, όπως και πολλές άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, καθιστούσαν σαφές ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά «και δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι απόφασης του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ