Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κυρώσεις η Ουάσιγκτον, σύνδεση οι Βρυξέλλες

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Συρίας με το σκεπτικό ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία και επιδιώκει να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής» αποφάσισε με 33 ψήφους υπέρ και 2 κατά η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής. Η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο εντός των ημερών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κυρώσεις προβλέπουν απαγόρευση των αμερικανικών επενδύσεων και περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων προς τη Δαμασκό.

Η απόφαση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή επί συριακού εδάφους, την οποία «κάλυψε» πλήρως ως «αναγκαία άμυνα» ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εντούτοις, η απόφαση δε φαίνεται να ενθουσίασε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει προς την Ουάσιγκτον ότι δεν προτίθεται να επιβάλει κανενός είδους κυρώσεις στη Συρία αλλά αντίθετα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για επίτευξη συμφωνίας σύνδεσης με την αραβική χώρα, με στόχο μέχρι το 2010 να έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στις παράκτιες χώρες της Μεσογείου. Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «δεν κρίνει διόλου παραγωγική την πολιτική απομόνωσης που οι ΗΠΑ φαίνεται ότι επιλέγουν απέναντι στη Δαμασκό».

Στο μεταξύ, στη συριακή πρωτεύουσα έφθασε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο. Ο Λάρσεν εξέφρασε στον Ασαντ την «ικανοποίηση» του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για τη «σοφή στάση που τήρηση μετά την ισραηλινή επίθεση επιλέγοντας να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Από την πλευρά του, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ επανέλαβε ότι η ειρήνη «είναι στρατηγική επιλογή» της χώρας του και εκτίμησε ότι η «κυβέρνηση Σαρόν δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να προκαλεί συγκρούσεις και πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ