Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Δεν παραδίδουμε τον μπιν Λάντεν»

Από τη συνέντευξη του Αφγανού πρέσβη στο Πακιστάν

Associated Press

Από τη συνέντευξη του Αφγανού πρέσβη στο Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Η απόφαση του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου για εθελούσια αποχώρηση του μπιν Λάντεν από το Αφγανιστάν δεν είναι δεσμευτική. Ο ίδιος θα αποφασίσει. Εμείς δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε στις ΗΠΑ, γιατί αντίκειται στις αρχές του Ισλάμ και γιατί δεν έχουν προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο της ενοχής του». Με αυτά τα λόγια, ο μουλάς Αμπντούλ Σαλάαμ Ζαέφ, πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, απάντησε στο τελεσίγραφο παράδοσης του μπιν Λάντεν που απηύθυνε, μέσω της ομιλίας τους, στο Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις απειλές ο μουλάς Σαλάαμ Ζαέφ προειδοποίησε ότι «οι Ταλιμπάν δε θα παραδοθούν, ούτε θα υποκύψουν αν εξαπολυθούν επιθέσεις. Θα κηρύξουν ιερό πόλεμο, αυτόματα, ενάντια στον εχθρό και σε όσους συμπαρατάσσονται, έστω και έμμεσα μαζί του, ακόμη και αν είναι μουσουλμανικές χώρες». «Το αίτημα για παράδοση του μπιν Λάντεν δε συζητάται και δε διαπραγματεύεται», ανταπαντούσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, προσθέτοντας ότι «το μήνυμα είναι σαφές: αφού δεν παραδίδουν τους τρομοκράτες, θα ηττηθούν». «Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απάντηση των Ταλιμπάν, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

Πολεμικός αναβρασμός επικρατούσε στην Καμπούλ, όπου, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι μουλάδες των τεμένων, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, προετοίμαζαν τους χιλιάδες πιστούς για «ιερό πόλεμο». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι για πολλούς Αφγανούς, ο ιερός πόλεμος δε σημαίνει απαραίτητα υποστήριξη των Ταλιμπάν ή του μπιν Λάντεν, αλλά υπεράσπιση της πατρίδας και απάντηση στις προσβολές για τη θρησκεία τους.

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις ήταν οι προετοιμασίες για την υποδοχή προσφύγων, σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος, τόσο στο Πακιστάν όσο και στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Οι αρχές της Κέτα, στην πακιστανική επαρχία του Μπαλουχιστάν, προετοιμάζονταν για υποδοχή 800.000 προσφύγων, ενώ οι ιρανικές αρχές ανέμεναν, τουλάχιστον, 300.000. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούσαν ότι τα αποθέματα τροφίμων, στο Αφγανιστάν, επαρκούν μόνο για μια βδομάδα και νερού για δύο, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για αποτροπή μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας.

Η πακιστανική εφημερίδα «News» υποστήριζε, πάντως, ότι ο μπιν Λάντεν έχει αποχωρήσει, πριν καν συνέλθει η Σούρα, από το Αφγανιστάν και βρίσκεται είτε στην Ινδονησία είτε στην Κίνα. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωνε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να δοθεί άδεια εισόδου στο κινεζικό έδαφος στον μπιν Λάντεν». Παράλληλα, σφοδρές μάχες μαίνονταν, στο Βόρειο Αφγανιστάν, ανάμεσα σε δυνάμεις των Ταλιμπάν και της αντιπολίτευσης της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία ανακοίνωσε ότι στο πλευρό της μάχεται και ο πολέμαρχος Ρασίντ Ντόστουμ, της ουζμπεκικής μειονότητας του Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια συγκρούσεων (2012-04-03 00:00:00.0)
Επιθέσεις «εκδίκησης» (2011-06-03 00:00:00.0)
Νεκρός Γερμανός στρατιώτης της ISAF (2003-05-30 00:00:00.0)
«Δέχονται» διαμεσολάβηση, «βρήκαν» τον μπιν Λάντεν (2001-09-28 00:00:00.0)
Αναμένοντας την απόφαση της Σούρα (2001-09-19 00:00:00.0)
"Επιθετική διπλωματία" μετά τις απειλές (1998-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ