Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Δέχονται» διαμεσολάβηση, «βρήκαν» τον μπιν Λάντεν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Εκρυθμη και αντιφατική είναι η κατάσταση που επικρατούσε, και χτες, στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να συμπληρώνουν πέντε χρόνια από την κατάληψη της Καμπούλ και τα σενάρια περί διαφοροποιήσεων στους κόλπους τους, αλλά και αντικατάστασης του καθεστώτος τους από κάποια άλλη ηγεσία, την οποία απεργάζονται εντός και εκτός της χώρας, ουκ ολίγοι, να πληθαίνουν.

Μέχρι χτες το βράδυ, οι μοναδικές επίσημες πληροφορίες, που μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν οι δηλώσεις στελεχών των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον πρέσβη τους, στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, εντοπίστηκε ο Σαουδάραβας Κροίσος Οσάμα μπιν Λάντεν και του επιδόθηκε η συμβουλευτική απόφαση του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου (Σούρα) να εγκαταλείψει, εκουσίως, τη χώρα. Την είδηση επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Ισλαμικό Αφγανικό Πρακτορείο που πρόσκειται στους Ταλιμπάν, και ο υπουργός Πληροφοριών του καθεστώτος, Κουντρουτουλάχ Τζαμάλ, ο οποίος, μάλιστα, αναφερόμενος στο μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να παραδοθεί η απόφαση, τόνιζε ότι «ο μπιν Λάντεν μετακινείται διαρκώς στα δεκάδες καταφύγιά του, και δεδομένης της απουσίας δικτύου επικοινωνιών, έπρεπε να εντοπιστεί από αγγελιοφόρο».

Επίσης, σύμφωνα, πάντα, με το Ισλαμικό Αφγανικό Πρακτορείο, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, δήλωσε ότι αποδέχεται την «προσφορά του Αμερικανού αιδεσιμότατου Τζέσε Τζάκσον να διαμεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης». Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, επισημαίνοντας ότι ο Τζάκσον έκανε την πρόταση. Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο μουλάς Ομάρ, ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε Αφγανός συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, προφανώς αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και άλλες οργανώσεις στο εξωτερικό, «θα έχει την ίδια τύχη με όσους συνεργάστηκαν με τους Σοβιετικούς», υπενθυμίζοντας, έτσι και το τραγικό τέλος του Προέδρου Νατζιμπουλάχ, ο οποίος απαγχονίστηκε, αφού ευνουχίστηκε, αμέσως μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ το 1996.

Αντίθετη είναι η εκδοχή του ίδιου του Αμερικανού αιδεσιμότατου, που δήλωνε ότι τον προσέγγισαν εκπρόσωποι των Ταλιμπάν. Συμπλήρωνε ότι ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο εφόσον υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθούν οι 8 αλλοδαποί κρατούμενοι των Ταλιμπάν - μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που κατηγορούνται για προσηλυτισμό στο χριστιανισμό - και να αποφευχθεί ένα αιματοκύλισμα». Πάντως, η αμερικανική ηγεσία έδειχνε να έχει άλλη άποψη, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση στο αίτημα της παράδοσης του μπιν Λάντεν και των συνεργατών του».

Τέλος, οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι στο Κανταχάρ βρίσκεται, ήδη, πακιστανική θρησκευτική αντιπροσωπεία, που στοχεύει, επίσης, στην επίτευξη κάποιας διαμεσολαβητικής λύσης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην πακιστανική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, Μαχμούντ Αχμέντ, χωρίς, όμως, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί. Αγνωστο παραμένει και το πιθανό αντικείμενο αυτής της διαπραγμάτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανθρωποθυσιών συνέχεια(2001-12-05 00:00:00.0)
Σενάρια για επεμβάσεις αλλά και για συλλήψεις(2001-09-30 00:00:00.0)
«Δεν παραδίδουμε τον μπιν Λάντεν»(2001-09-22 00:00:00.0)
Αναμένοντας την απόφαση της Σούρα(2001-09-19 00:00:00.0)
Σε δίκη οι οκτώ Δυτικοί(2001-08-30 00:00:00.0)
Σκληρές συγκρούσεις, δεκάδες οι νεκροί(1998-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ