Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή

Μυριόστομη η απαίτηση για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οδηγούν την ανθρωπότητα στον όλεθρο

Την ώρα που στην Αθήνα έφτανε η είδηση ότι ΝΑΤΟικά αεροπλάνα έριχναν και πάλι τις βόμβες τους στα πεινασμένα παιδιά του Ιράκ, μπροστά στα Προπύλαια ένα μεγάλο παλλόμενο πλήθος έλεγε το αποφασιστικό ΟΧΙ στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Χιλιάδες λαού, με τις σημαίες και τα πανό τους, απαίτησαν με μια φωνή από την κυβέρνηση «καμία εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ηταν όλοι εκεί, στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Η γενιά της Αντίστασης, όπως έκανε ακριβώς πριν 60 χρόνια, όταν έφτιαχνε το ΕΑΜ. Ηταν εκεί η γενιά των δημοκρατικών αγώνων, του αντιδικτατορικού αγώνα, του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης. Μαζί τους χέρι χέρι η νεολαία μας, που διαδήλωσε «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα». Χτες, από τα Προπύλαια, ο λαός της Αθήνας έστειλε αποφασιστικό μήνυμα: Τώρα είναι η ώρα για δράση. Τώρα όλοι στο πόδι. Το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν μόνον η αρχή. Αύριο πιο πολλοί θα βγουν στο δρόμο. Ενωμένοι, αποφασισμένοι, θα συγκροτήσουμε ένα ισχυρό ρωμαλέο αντιπολεμικό κίνημα, που θα μπει εμπόδιο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία

Ανάμεσα σε τραγούδια του αγώνα και αντιπολεμικά συνθήματα, ο ηθοποιός Β. Κολοβός ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στο βήμα του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, διαβάζοντας τη Διακήρυξη των Αμερικανών Βετεράνων του Βιετνάμ.

Αμέσως μετά παίρνει το λόγο ο ηθοποιός Κ. Καζάκος, που με σαρκαστικό τόνο αναφωνεί: «Πω, πω τρομοκράτες που μαζευτήκαμε εδώ απόψε!!!». Και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε υπερήφανοι για το λαό μας γιατί δεν τρομοκρατείται και δε βάζει το κεφάλι στο καβούκι. Και θα διαδηλώνει κάτω από όποιες συνθήκες τρομοκρατίας την αντίθεσή του στον πόλεμο, στη βαρβαρότητα, στην οπισθοδρόμηση της ανθρώπινης κοινωνίας. Είναι η μόνη μας διέξοδος από το αδιέξοδο που έχει προκύψει από την πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Η αντίσταση των λαών, η εσωτερική πίεση στις τρομοκρατημένες κυβερνήσεις, που σύρονται στο άρμα και συνεργούν για τα άνομα συμφέροντα των στρατοκρατών και του μεγάλου κεφαλαίου. Σήμερα ποιος μπορεί να αμφιβάλλει πια για το ποιο είναι το καθαρό πρόσωπο της "νέας τάξης πραγμάτων"; Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ποιο είναι το πρόσωπο των νέων δογμάτων των στρατιωτικών; Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει για το ωμό και χυδαίο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας;».

Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ επισήμανε: «Μέχρι σήμερα διαδηλώναμε στους δρόμους της Αθήνας φωνάζοντας "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Στις 11 του Σεπτέμβρη αυτή η υπερδύναμη δέχτηκε ένα σκληρό πλήγμα μέσα στην καρδιά της. Κατέρρευσαν τα σύμβολα της παγκόσμιας κυριαρχίας της, της οικονομικής της κηδεμονίας. Παράλληλα, όμως, θρηνήσαμε χιλιάδες άμαχο πληθυσμό, και εμείς θρηνήσαμε αληθινά, όπως έχουμε μάθει τις τελευταίες δεκαετίες να θρηνούμε για τα θύματα των λαών από το πόλεμο, την τρομοκρατία, την πείνα, την αρρώστια, τις εισβολές όπου και αν συμβαίνουν αυτές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα συνταχθούμε με την πολιτική των ΗΠΑ. Θα εξακολουθήσουμε να φωνάζουμε "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"».

Στη συνέχεια, αναδεικνύοντας το πολιτικό αισθητήριο του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός σε όλες τις έρευνες βγαίνει ο πρώτος ανάμεσα στους λαούς που αντιστέκονται. Αυτό σημαίνει ότι έχει έντονο πολιτικό αισθητήριο, ότι ξέρει την πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί στον πλανήτη σήμερα και σε κάθε περίπτωση εκδηλώνει την άγρια αντίθεσή του. Ξέρει ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που προετοιμάζονται εναντίον λαών και κρατών για τα άνομα συμφέροντα του κεφαλαίου και των στρατοκρατών δε θα έχουνε παρά σαν άμεσο επακόλουθο τη συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και ο λαός μας δε θα το επιτρέψει, στο βαθμό που θα μπορέσει να αντιτάξει αντίσταση και να πιέσει για να μη σύρεται η κυβέρνησή μας στο άρμα της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Απαντώντας σε επιχειρήματα που θέλουν την Ελλάδα αδύνατη και γι' αυτό αναγκασμένη να ακολουθεί τους δυνατούς, τόνισε ότι αυτό έχει απαντηθεί «από την Ιστορία μας. Εχουν απαντήσει για εμάς ο Λεωνίδας, ο Θεμιστοκλής, ο Καραϊσκάκης. ο Ανδρούτσος, ο λαός μας το '40, η Εθνική μας Αντίσταση, το λαϊκό κίνημα των δεκαετιών '50 και '60, η αντίσταση κατά της δικτατορίας. Δεν είναι διλήμματα για εμάς αυτά τα ερωτήματα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα το χειρότερο που συμβαίνει είναι ότι από το λεξιλόγιο διαφόρων πολιτικών έχουν διαγραφτεί οι σημαντικότερες έννοιες που στηρίζουν όλη την Ιστορία μας. Κανένας δε μιλάει για εθνική ανεξαρτησία, για ελευθερία, για εθνική κυριαρχία. Θέλουν να διαγραφούν και από τη συνείδηση του λαού αλλά δε θα το επιτρέψει ο λαός μας. Η εθνική ανεξαρτησία είναι η ίδια η αξιοπρέπεια της ζωής μας. Η ελευθερία μας και η εθνική μας κυριαρχία δε διαπραγματεύονται, δεν έχουν τιμή για τους Ελληνες αυτές οι έννοιες. Αυτό που έχει σημασία είναι να κινητοποιηθεί ο κόσμος ολόκληρος για να μη χάσουμε τα κεκτημένα. Αυτά που με τόσο αίμα κατέκτησε ο λαός μας. Να μην τρομοκρατηθούμε. Να βγούμε στο δρόμο και να διαδηλώσουμε. Να υπερασπιστούμε τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες που έχουνε κατακτηθεί με ποτάμια αίματος. Για την τιμή των θυμάτων πρέπει να μην ξεχάσουμε αυτές τις έννοιες. Ο λαός θα τις υπερασπιστεί όμως σε κάθε περίπτωση και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν την πρόκληση της Χρυσής Αυγής(2015-10-30 00:00:00.0)
Επραξαν το καθήκον τους(2003-10-30 00:00:00.0)
Ολοι στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις(2003-04-10 00:00:00.0)
Οι ηθοποιοί στους δρόμους(2003-03-20 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στις 23 του Μάρτη(2000-03-07 00:00:00.0)
Νισάφι!(1996-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ