Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΝΕΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
ΝΑΤΟικό και «αντιτρομοκρατικό»

Ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που θεσμοθετεί ως βασική αποστολή τους το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», η οποία βαφτίζεται «πολεμική» και «εξωτερική» απειλή

Την αντικατάσταση, και σε επίπεδο διακηρύξεων, του εθνικού αμυντικού δόγματος με το νέο αμερικανοΝΑΤΟικό «αντιτρομοκρατικό» πολεμικό δόγμα, σηματοδοτεί η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ), που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος. Βασικά του στοιχεία είναι ότι πλέον οι Ενοπλες Δυνάμεις βάζουν και επίσημα στην αποστολή τους το νέο επιθετικό ΝΑΤΟικό δόγμα και η ένταξη της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα που επανενεργοποιεί το δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού».

Ο υπουργός Αμυνας, θέλοντας να συμβάλει στο κλίμα τρομο-φοβίας, δεν απέκλεισε τη χρήση ακόμα και πυρηνικών ή βιολογικών και χημικών ουσιών από τρομοκράτες και υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να... αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επίθεση με τέτοια όπλα. Να σημειωθεί ακόμα ότι στις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές περιλαμβάνεται, επίσης, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής και ο πληροφορικός πόλεμος. Στα πλαίσια της ΑΣΑ προβλέπεται ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών θα δημιουργήσουν «Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Χειρισμού Κρίσεων», που θα λειτουργεί επικουρικά προς το ΚΥΣΕΑ.

Στα πλαίσια της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται η δημιουργία ευέλικτων δυνάμεων, που θα δρουν με διακλαδική συνεργασία. Ετσι, ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προκηρυχτούν οι πρώτες 6.000 θέσεις επαγγελματιών οπλιτών, για το Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ παράλληλα προχωράει και η διαδικασία μείωσης της στρατιωτικής θητείας για όσους παρουσιάστηκαν μετά την 1η του Γενάρη 2001 που θα υπηρετήσουν 2 μήνες λιγότερο και μέχρι το 2003 θα είναι 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς, 14 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και 16 μήνες για τους υπόχρεους στράτευσης στο Πολεμικό Ναυτικό.

Απορρέει από το ΝΑΤΟ

Παρά τους ισχυρισμούς του Α. Τσοχατζόπουλου ότι ουσιαστικά δεν αλλάξει ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, τα όσα είπε ο ίδιος αλλά και το κείμενο που παρουσίασε έρχονται να τον διαψεύσουν πανηγυρικά και ακυρώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ο ίδιος είπε ότι «η πολιτική εθνικής άμυνας επανακρίθηκε μόλις την τελευταία εβδομάδα, αλλάζοντας την πολιτική εθνικής άμυνας, την οποία για πρώτη φορά είχαμε αποφασίσει το 1997». Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι δεν αλλάζει το αμυντικό δόγμα... Οπως ανήγγειλε, μέχρι το Δεκέμβρη του 2001 θα έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και τα επόμενα τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της αναθεώρησης του αμυντικού δόγματος, το οποίο θα αφορά στην περίοδο μέχρι το 2015.

Ομως, και το ίδιο το κείμενο που μοίρασε τον διαψεύδει. «Η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, αναφέρεται συμπερασματικά, βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης. Βασίζεται στις ανάγκες της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στο νέο στρατηγικό περιβάλλον που βιώνουμε. Στηρίζεται στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, διορθώνει τις αδυναμίες και θέτει ένα πλαίσιο για μια αναλυτική διαδικασία εκσυγχρονισμού, η οποία: Προσφέρει ισχυρή άμυνα και μακροπρόθεσμη ασφάλεια. Συμβαδίζει με τις εθνικές και τις απορρέουσες από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεώσεις μας. Προβάλλει τα ευρύτερα διεθνή μας ενδιαφέροντα σε θέματα ασφάλειας. Συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων».

Συμφέρον μας η... πολεμική εμπλοκή

Ειδικότερα για το θέμα της τρομοκρατίας και την ένταξή της στις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, ανέφερε: «Μέχρι τώρα, οι υποθέσεις τρομοκρατίας και όλες οι ασύμμετρες απειλές ουσιαστικά ήταν αντικείμενο αστυνομικής αντιμετώπισης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τη διαπιστωμένη νέα μορφή εμφάνισης, που πήρε ουσιαστικά χαρακτήρα στρατιωτικής επιχείρησης, πολεμικού χαρακτήρα, απαιτείται αντιμετώπιση ευρυτάτης εμβέλειας. Εκεί επάνω στηρίχτηκε και η απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα εξέφρασε αυτή την αλληλεγγύη και συγχρόνως συμμετέχουμε σε ευρύτατη συμμαχία, η οποία έχει σκοπό να προωθήσει μια ολοκληρωμένη, αποτελεσματική πολιτική υπεράσπισης της ζωής, της ευημερίας, των δικαιωμάτων των ανθρώπων».

Συνδέοντας το αμυντικό δόγμα με αυτές τις τελευταίες εξελίξεις είπε: «Είναι συμφέρον του ελληνικού λαού, της Ελλάδας, να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση μιας ευρύτατης εμβέλειας και σημασίας νέας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας απέναντι και σε αυτού του είδους νέες απειλές. Επομένως και η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση προσδιορίζει, με κατευθύνσεις φυσικά ακόμα, τον τρόπο που και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της νέας τρομοκρατίας».

Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχει αδυναμία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: «Μέχρι σήμερα όλοι οι οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είχαν προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ετσι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο, μια και δεν έχει τύχει επεξεργασίας και εφαρμογής η απαραίτητη πολιτική ασφάλειας».

Εξωτερικός εχθρός

Σε ερώτηση που θέσαμε στον Α. Τσοχατζόπουλο, για το κατά πόσον η ένταξη στο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων της προστασίας της εσωτερικής ασφάλειας, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, εμπεριέχει κινδύνους και επαναφέρει το δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού», απάντησε διαψεύδοντας τον εαυτό του και όσα σχετικά είχε ο ίδιος δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, λέγοντας:

«Θέλω να το κάνω σαφές, για να μη διολισθαίνει ο οποιοσδήποτε στον πειρασμό και κάνει αυτές τις υποθέσεις, ότι η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση απολύτως καμία σχέση δεν έχει με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αμυντικού χαρακτήρα έναντι εξωτερικής απειλής (...). Αυτές λοιπόν οι κατευθύνσεις δεν επηρεάζονται από την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση. Επιπρόσθετα, όμως, έχουμε προβλέψει, όπως έκαναν όλες οι χώρες του κόσμου, τον τρόπο αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών, που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν ως εσωτερική υπόθεση, να τον εντάξουμε στις εξωτερικές απειλές, για τις οποίες είναι αρμόδιες οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η τρομοκρατία απ' έξω θα έρθει, δεν πρόκειται να είναι εσωτερική υπόθεση. Σε βαθμό που θα είναι εσωτερική - μορφές τρομοκρατίας του παρελθόντος - αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, αστυνομική υπόθεση και δεν αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ