Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
Προβλέπουν οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ

Στελέχη της Γιούρομπανκ δημοσιοποίησαν...«ανεπίσημες εκτιμήσεις»

Αβεβαιότητα, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή οικονομία διατύπωναν χτες στελέχη της Γιούρομπανκ, του ομίλου Λάτση, σε συνάντηση που είχαν με τους δημοσιογράφους και στην οποία επέμεναν ότι αναφέρονται σε «προσωπικές εκτιμήσεις» τους. Οπως είπαν, το ύψος των υλικών ζημιών και αποζημιώσεων, από τα πρόσφατα γεγονότα θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 20 δισ. δολάρια που προβλεπόταν αρχικά και ενδέχεται να φτάσει και τα 50 δισ. δολάρια. Πλήγματα σύμφωνα με τους ίδιους θα δεχτούν οι μεταφορές (οι αεροπορικές ειδικότερα), οι ασφάλειες και «πιθανότατα» η λεγόμενη «επενδυτική τραπεζική», δηλαδή ο κλάδος εκείνος που ειδικεύεται σε συμβουλές για εξαγορές, συγχωνεύσεις, ένταξη επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια κ.ά.

Για το «τι μέλλει γενέσθαι», έλεγαν, θα εξαρτηθεί από τον «τρόπο, τη διάρκεια και το βαθμό» των αμερικανικών αντιδράσεων. Με επίκεντρο την αμερικανική οικονομία, εξαρτούν τα πάντα από την αντίδραση των καταναλωτών στις ΗΠΑ (καταναλωτική εμπιστοσύνη) καθώς, όπως είπαν, τα δύο τρίτα του ΑΕΠ προέρχονται από την ιδιωτική κατανάλωση. Με βάση τα γραφήματα που επέδειξαν, πάντως, προκύπτει ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών στις ΗΠΑ βρισκόταν σε ραγδαία φθίνουσα τροχιά, αρκετό διάστημα και πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στον Περσικό Κόλπο, καθώς επίσης και αρκετό καιρό πριν από τα πρόσφατα γεγονότα.

Τα στελέχη του ομίλου Λάτση έκαναν λόγο και για πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και ΕΕ και εκτίμησαν ότι θα υπάρξουν αρνητικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για δυο συνεχόμενα τρίμηνα (του 3ου και του 4ου) το 2001. Εσπευσαν όμως να συμπληρώσουν ότι η κρίση δε θα είναι μεγάλης διάρκειας, μια και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ντόιτσεμπανκ (στρατηγικού εταίρου του ομίλου Λάτση), η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο τέλος του 2002 αναμένεται να φτάσει το 4,5%.

Για την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται τώρα στις ΗΠΑ εξέφρασαν τη γνώμη ότι θα έχει μόνο βραχυχρόνια αποτελέσματα. Ανέφεραν ωστόσο ότι το σύνολο των κρατικών δαπανών (για τον πόλεμο, για τη στήριξη διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.ά.) σύμφωνα με όσα δρομολογούνται από διάφορους αξιωματούχους (και τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί) φτάνει σε 200 δισ. δολάρια, δηλαδή σε τεράστιο ύψος, καθώς το συνολικό ποσόν φτάνει στο 2% του ετήσιου ΑΕΠ. Ενας «κίνδυνος» για το δολάριο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, είναι να κοπάσουν ή και να σταματήσουν οι εισροές κεφαλαίων σε εταιρικά ομόλογα στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ