Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αντιδράσεις προκαλεί το παραλήρημα Μπερλουσκόνι... .

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΚΑΪΡΟ.-

Την κατάπληξη ακόμα και αξιωματούχων της ΕΕ και την έντονη αντίδραση του αραβικού κόσμου προκάλεσε το προχτεσινό αντιδραστικό παραλήρημα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί «ανωτερότητας του δυτικού πολιτισμού έναντι του Ισλάμ» και περί εξίσωσης των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης με τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη...

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου (που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ) Γκι Βέρχοφστατ, ήταν απ' τους πρώτους που εξέφρασε την κατάπληξή του από τις δηλώσεις του Ιταλού ομολόγου του, μην προβαίνοντας ωστόσο σε άμεση καταδίκη των απόψεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι... «Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις. Τέτοιες δηλώσεις είναι επικίνδυνες, γιατί μπορούν να εδραιώσουν ένα αίσθημα ταπείνωσης σε μία περίοδο που χρειαζόμαστε το διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στη Δύση και τον κόσμο του Ισλάμ».(!)

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, που περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους πως οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού δεν εκφράζουν την ΕΕ, λέγοντας: «Βεβαίως και δε συμμεριζόμαστε τις απόψεις που εξέφρασε χτες ο κ. Μπερλουσκόνι».

Σε έντονο ύφος κυμάνθηκαν, αντίθετα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Λίγο μετά τη χτεσινή επίσκεψή του στο μεγαλύτερο τζαμί στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, καταδίκασε τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι λέγοντας: «Καταδικάζω κάθε δήλωση που ταυτίζει το Ισλάμ με τις οργανώσεις που ευθύνονται για τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις που είδαμε πρόσφατα. Η Ευρώπη, μαζί με τις ΗΠΑ, θέλει να πολεμήσει την τρομοκρατία, όχι το Ισλάμ. Κτίζουμε μία Ευρώπη ανθρώπινη και ανοιχτή σε όλες τις παραδόσεις και θρησκείες».

Ακόμη πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις του αραβικού κόσμου. Μετά τη συνάντησή του με την τρόικα της ΕΕ, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, χαρακτήρισε ως, τουλάχιστον, «ρατσιστικές και πολύ ατυχείς» τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας πως ο Ιταλός πρωθυπουργός «ξεπέρασε κάθε όριο λογικής»...

«Απορρίπτουμε όλα όσα είπε! Δε νομίζουμε ότι αυτός αντιπροσωπεύει έναν ανώτερο πολιτισμό» τόνισε ο Μούσα, προσθέτοντας με νόημα ότι τα αραβικά κράτη «δεν πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ιταλίας», αλλά απαιτούν από τον Ιταλό πρωθυπουργό να πάρει πίσω τις προσβλητικές δηλώσεις και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ