Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ προωθούν κείμενο απόφασης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σχέδιο απόφασης για την πάταξη της «διεθνούς τρομοκρατίας», σκλήρυνσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και ενίσχυσης της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικών με την ασφάλεια μεταξύ των χωρών προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το τετρασέλιδο κείμενο της απόφασης που προωθούν οι ΗΠΑ, και που το επικαλέστηκε σε σχετική ανταπόκρισή του από τη Ν. Υόρκη το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ θα είναι υποχρεωμένα να αχρηστεύουν τις πηγές οικονομικής χρηματοδότησης των «τρομοκρατών και των οργανώσεων που τους στηρίζουν». Η τρομοκρατία καθορίζεται ως «απειλή για την ειρήνη, αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» και γίνεται επίκληση στο «εγγενές δικαίωμα κάθε κράτους μέλους στην αυτοάμυνα». Τέλος, στο σχέδιο απόφασης που προωθεί η Ουάσιγκτον προτείνεται εφεξής να αυξηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα, να μην παρέχεται πολιτικό άσυλο σε τρομοκράτες, να γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας μεταξύ των κρατών - μελών του ΟΗΕ και να ενταθούν οι προσπάθειες του οργανισμού και των μελών του με κεντρικό στόχο την «οικονομική ασφυξία των διεθνών τρομοκρατών»...

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία) δεν προτίθεται να ασκήσει το «βέτο» στο αμερικανικό σχέδιο, το οποίο φέρεται πως στη συνέχεια θα τεθεί αμέσως σε συζήτηση από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ