Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Σκληρός, συνεχής αγώνας με υψηλές απαιτήσεις

«Εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, γυναίκες, νεολαία, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!»

Η φωνή του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ανδρέα Ζαζόπουλου, αντήχησε στο συλλαλητήριο δίνοντας το στίγμα της συνέχειας. Βρισκόμαστε, τόνισε, μπροστά «σε νέα κατάσταση, που προβάλλει απειλητικά μπροστά στους λαούς, με την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, με τη συγκρότηση ενός επικίνδυνου συνασπισμού δυνάμεων που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους λαούς, σχεδιάζει στρατιωτικές επεμβάσεις, καταπατά εργατικά, λαϊκά δικαιώματα». Και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι «συντάσσεται με τις ΗΠΑ» και ότι «με τις αποφάσεις της, με την υπογραφή της νομιμοποιεί την επίθεση των ΗΠΑ, την ιμπεριαλιστική τρομοκρατία».

Αναφερόμενος στη μορφή του αγώνα του λαού, είπε: «Ο αγώνας μας είναι πολύπλευρος. Συγκεντρώνει την προσοχή του στο κύριο μέτωπο, ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας και ταυτόχρονα υπερασπίζεται δικαιώματα, διεκδικεί αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο». Πρέπει, τόνισε, να ξετινάξουμε τα ψεύτικα διλήμματα, «αυτά που παρουσιάζουν την υποτέλεια και την εξάρτηση σαν μονόδρομο, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την εμπλοκή με τον ισχυρισμό ότι η χώρα μας δεσμεύεται από σύμφωνα και συμβάσεις, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βάλει με τους ισχυρούς. Ο σύγχρονος ραγιαδισμός δε θα περάσει. Ο λαός μας έχει γράψει λαμπρές σελίδες αγώνων, μας βαραίνει το χρέος της συνέχισης των ιστορικών αγωνιστικών παραδόσεων. Οι θυσίες της αντίστασης είναι ασύγκριτα μικρότερες από τις θυσίες της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε: «Εχουν μεγάλες ευθύνες οι δυνάμεις που με τις θέσεις τους δίνουν άλλοθι στον ιμπεριαλισμό. Σήμερα οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται το χτύπημα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, χρησιμοποιούν την τρομοκρατία σαν πρόσχημα για να επιτεθούν ενάντια στους λαούς, να βομβαρδίσουν και να αλώσουν χώρες. Κρύβουν την αλήθεια. Το μυαλό τους είναι στις πρώτες ύλες, στις ενεργειακές πηγές, στα κοιτάσματα πετρελαίου, στους πετρελαϊκούς δρόμους. Αυτά θέλουν να ελέγξουν, να κατακτήσουν. Η επιθετικότητά τους τροφοδοτείται από την οικονομική κρίση που εκδηλώνεται αυτή την περίοδο σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία. Τον αγώνα δρόμου, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές χώρες για την πρωτοκαθεδρία, τον έλεγχο των αγορών, τις σφαίρες επιρροής, τον πληρώνουν οι λαοί».

Αναφερόμενος σ' αυτό το πρώτο συλλαλητήριο υπογράμμισε: «Κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα σήμερα αλλά πρέπει να κατανοηθεί βαθιά ότι ο αγώνας μας θα είναι σκληρός και διαρκείας. Χρειάζεται αντοχή, πειθαρχία, συγκέντρωση δυνάμεων, συντονισμένη, κοινή δράση των φορέων του μαζικού κινήματος με στόχους που βάζουν εμπόδια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. ΟΧΙ στον πόλεμο. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας, κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να μην περάσουν τα μέτρα καταστολής - να ακυρωθούν στην πράξη». Και κατέληξε λέγοντας: «Η αυριανή μέρα ξημερώνει με νέες πολλαπλές απαιτήσεις. Με τις δικές μας ακούραστες προσπάθειες οι κλάδοι, οι χώροι δουλιάς, οι γειτονιές της Αθήνας μπορούν να γίνουν χώροι οργάνωσης του αγώνα, που η ανησυχία για τις εξελίξεις, ο προβληματισμός, οι συζητήσεις θα μετατρέπονται σε πρωτοβουλίες, που θα πολλαπλασιάζονται και θα τροφοδοτούν μαζικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Μέσα από τις πολύμορφες δραστηριότητες, μέσα από τις κινητοποιήσεις δε λησμονάνε ούτε στιγμή ότι πρέπει να πληθαίνουν, να δυναμώνουν οι μοχλοί οργάνωσης του αγώνα. Να μαζικοποιούνται τα σωματεία, να ενισχύεται ο ταξικός τους προσανατολισμός, να συγκροτούνται επιτροπές αγώνα, πυρήνες συσπείρωσης και δράσης παντού, σε κάθε χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ