Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Ηχηρή απάντηση στα σχέδια των πολεμοκάπηλων

Καμία εμπλοκή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί!

Το σύνθημα φωνάχτηκε τόσο δυνατά, και τόσο πολύ ξανά και ξανά ώστε να φτάσει δυνατά και καθαρά σ' έναν προς έναν τους παραλήπτες του...

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Το απέδειξαν για μια ακόμα φορά με την εξαιρετική συγκέντρωση και τη δυναμική πορεία τους χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας, που πλημμύρισαν τις λεωφόρους της πόλης για να ενώσουν τις φωνές τους, να μετατρέψουν τα συνθήματα σε κραυγές, τις επιθυμίες και τα όνειρά τους σε αγώνες. «Οι λαοί παλεύουν και θα νικήσουν». Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση σ' αυτό; Ποιος μπορεί να βομβαρδίσει τα «θέλω» χιλιάδων, εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο; Ποιος τολμά ακόμα να κοροϊδεύει, ποιος προσπαθεί ακόμα να πείσει για τις «καλές» προθέσεις του; Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός, κι ο εχθρός τόσο ορατός όσο ποτέ άλλοτε. Κι απ' την άλλη πλευρά μια ατσαλένια θέληση για έναν κόσμο όπως ΕΜΕΙΣ τον θέλουμε, για έναν κόσμο που οι λαοί είναι ικανοί να τον δημιουργήσουν με τους αγώνες τους.

Η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία ήταν παράλληλα και μια απάντηση στους ιμπεριαλιστές που εκβιάζουν πλέον ανοιχτά: «`Η μαζί μας, ή με τους άλλους». Η απάντηση στον εκβιασμό δόθηκε πεντακάθαρα. Με το συλλαλητήριο της Αθήνας που ήρθε να προστεθεί σ' αυτά που ήδη κάνουν οι Ισπανοί, οι Αγγλοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Βέλγοι, οι Κορεάτες, οι Γερμανοί, οι Καναδοί, αλλά και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι που αρνούνται πεισματικά να υποκύψουν σε κάθε είδους εκβιασμό. Και είναι μία απάντηση υπέρ της ειρήνης, για δουλιά και προκοπή κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

«Στις 11 Σεπτέμβρη του 2001 πέθαναν επίσης 35.615 παιδιά από πείνα. Τόπος: Φτωχές χώρες. Λεπτά σιγής: Μηδέν. Υπαίτιοι εγκληματίες: Πλούσιες χώρες». Η μεγάλη αλήθεια, γραμμένη σ' ένα απ' τα καλύτερα πανό της χτεσινής βραδιάς. Τους αδικοχαμένους των δίδυμων πύργων εκείνη την ημέρα τους έκλαψαν πολλοί. Αυτά τα παιδιά, τα άλλα που προηγήθηκαν και τ' άλλα που θα ακολουθήσουν δε βρέθηκε κανείς να τα κλάψει. Μόνο αδικία; Μόνο ανισότητα; `Η μήπως ένα κορυφαίο έγκλημα, με κορυφαίους δράστες και συνενόχους; «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, η μόνη δύναμη είναι οι λαοί», το σύνθημα και η απάντησή μας ταυτόχρονα.

Από νωρίς χτες το απόγευμα όλα έδειχναν ότι ο κόσμος που θα φώναζε και θα απαιτούσε έναν κόσμο δικαίου, έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς θα είναι πολύ περισσότερος απ' ότι φανταζόταν ακόμα και η πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Οσο η ώρα περνούσε, αυτό γινόταν όλο και πιο ορατό. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, από παππούδες με τα μπαστούνια στα χέρια μέχρι μωρά στα καροτσάκια και στις αγκαλιές των μανάδων τους, κατέβηκαν στα Προπύλαια για να γίνουν ένα σώμα, μια φωνή. Εκεί οι εργάτες, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι δεκάδων φοιτητικών σχολών, ηθοποιοί και καλλιτέχνες,, οι γυναίκες της ΟΓΕ, ομοσπονδίες και συνδικάτα, οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην πατρίδα μας, οι Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές που χτες θρηνούσαν δύο ακόμα νεκρούς απεργούς πείνας σ' έναν ηρωικό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό που συνεχίζεται στη γειτονική χώρα, αντιπολεμικές κινήσεις και κινήματα, δεκάδες Επιτροπές Ειρήνης, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», και φυσικά η ΕΕΔΥΕ και η ΠΕΔΥΕ, πάντα παρούσες στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Η πορεία ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών. Κι ήταν ακριβώς αυτή η ώρα που φάνηκαν οι χιλιάδες του κόσμου, που φάνηκαν οι δρόμοι πολύ μικροί για να τους χωρέσουν. Μπροστά κοπέλες ντυμένες δήμιοι, με μαύρα ρούχα και με δρεπάνια στα χέρια. Κάθε μια κι ένα γράμμα, το σύνθημα τόσο ρεαλιστικό, όσο και μακάβριο: «Τρομοκρατία= ΝΑΤΟ + CIA». Ακριβώς πίσω η πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα. Και πιο πίσω ο κόσμος αποφασισμένος, οργισμένος, έτοιμος να καταθέσει ό,τι έχει και δεν έχει. Δεν πρόκειται να κάνουμε τα χατίρια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υπαλλήλων τους. Από χτες το ξέρουν όλοι τους πολύ καλά. Κι όσο αυτό τους τρομάζει, τόσο εμείς δυναμώνουμε, τόσο πεισμώνουμε, τόσο θ' αγωνιστούμε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ