Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ αλλάζουν τους κανόνες

ΣΙΚΑΓΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μέσο που χρησιμοποίησαν αυτοί που εξαπέλυσαν την «τρομοκρατική επίθεση» την 11η Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει «νευρική κρίση» στους Αμερικανούς πολίτες και όχι μόνον. Εστιάζοντας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε διελκυστίνδες και η αεροπορική βιομηχανία, κάποτε ανθίζουσα... ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τα αεροπλάνα ως λεωφορεία. Οχι πια, εξαιτίας του μεγέθους του τρόμου, της ανασφάλειας...

Οι αεροπορικές εταιρίες, προβληματικές ή μη, μέσα σε αυτό το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον, ήταν οι πρώτες που επωφελήθηκαν από την προοπτική μίας παρέμβασης της αμερικανικής κυβέρνησης κεϋνσιανού τύπου. Ηδη, έχουν ανακοινωθεί περίπου 100.000 απολύσεις μόνο σε διάστημα δύο εβδομάδων, που συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα την έκτακτη χορήγηση 15 δισ. δολαρίων προς την αεροπορική βιομηχανία.

Ομως, άλλη μία φορά, σπεύδει να τείνει χείρα βοηθείας ο Αμερικανός Πρόεδρος, που μιλώντας χθες στο Σικάγο προς τους εργαζόμενους του αεροδρομίου Ο' Χάρα - το δεύτερο μεγαλύτερο στην επικράτεια των ΗΠΑ - ζήτησε από τους Αμερικανούς: «Κάντε τα ταξίδια σας με τα αεροπλάνα των αεροπορικών μας εταιριών, ασχοληθείτε με τις δουλιές της Αμερικής», δήλωσε ο Μπους στις χιλιάδες εργαζόμενους.

Στρατοκρατία

Και ποια είναι τα σχέδιά του; Κατ' αρχήν, χορήγηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των θυρών των θαλάμων διακυβέρνησης των αεροσκαφών και επιβολή ομοσπονδιακής επίβλεψης στις επιθεωρήσεις των αεροδρομίων έχουν ως στόχο να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη στην αμερικανική αεροπορική βιομηχανία.

Παράλληλα, ο Τζορτζ Μπους έδωσε την έγκριση σε δύο στρατηγούς να αποφασίζουν εκείνοι, αν θα καταρρίπτονται ή όχι αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας, που αποτελούν κίνδυνο για τις αμερικανικές πόλεις, αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times». Σύμφωνα με τον στρατηγό Ραλφ Εμπερχαρτ, επικεφαλής της «Διοίκησης Αεράμυνας για τη Βόρεια Αμερική» (NORAD), οι δύο αξιωματικοί θα έχουν το δικαίωμα να καταρρίπτουν πολιτικά αεροσκάφη, ενώ πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου την απόφαση αυτή μπορούσε να λάβει μόνο ο αρχηγός της NORAD ή ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε χθες αργά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν, όπου πρόσθεσε ότι η διαταγή κατάρριψης επιβατικού αεροσκάφους, ναι μεν ανατίθεται στους στρατηγούς, όμως ως ύστατο μέτρο, εάν ο Πρόεδρος δεν είναι σε θέση να δώσει ο ίδιος τη διαταγή.

Εκτός των ανωτέρω, τα υπόλοιπα μέτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς για την ασφάλεια μερικών μεγάλων αεροδρομίων ανά την αμερικανική επικράτεια, η ασφάλεια ανατίθεται σε μία σύνθεση ομοσπονδιακών πρακτόρων και εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα, που την επιχειρησιακή ευθύνη θα την έχουν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες και στα 420 αεροδρόμια της χώρας, επιτήρηση των επιβατών, τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και εντός του αεροπλάνου, ασφάλεια των αποσκευών με νέες συσκευές ανίχνευσης και ειδική εκπαίδευση και εξονυχιστική εξέταση του παρελθόντος όλων των απασχολούμενων στα αεροδρόμια και, τέλος, έλεγχο της ευρύτερης περιοχής των αεροδρομίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ