Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχία παρά τα προσφερόμενα ανταλλάγματα

Εκκληση προς τους Ταλιμπάν να «επιδείξουν ευελιξία» απηύθυνε η πακιστανική ηγεσία, καθώς ενισχύεται η φημολογία περί «αλλαγής τρόπου δράσης»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εκκληση στους Ταλιμπάν «να επιδείξουν ευελιξία» απηύθυνε, χτες, ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Μοϊντουνίν Χαϊντέρ για να «αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστήριξης προς τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας Περβέζ Μουσαράφ, επαναλάμβανε ότι το Πακιστάν «δε στρέφεται κατά των Ταλιμπάν, ή του αφγανικού λαού, με τον οποίο συμπάσχει».

Για πολλούς οι δηλώσεις και των δύο αξιωματούχων αντανακλούν την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην πακιστανική ηγεσία, με αφορμή τα σενάρια ανατροπής των Ταλιμπάν μέσα από ενίσχυση της αντιπολίτευσης και αποτροπή ενός στρατιωτικού πλήγματος. Μια τέτοια εξέλιξη πλήττει σοβαρότατα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδίωξε να διαδραματίσει το Πακιστάν με τη σύμπραξή του στην «αντι-τρομοκρατική συμμαχία», ενώ ταυτόχρονα ενισχύσει την αφγανική αντιπολίτευση που στηρίζεται από την Ινδία, «παραδοσιακό» εχθρό του Ισλαμαμπάντ.

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι αναχώρησε από την πακιστανική πρωτεύουσα η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία, χωρίς, πάλι, να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο των επαφών της, που φέρονται να επικεντρώθηκαν σε «ανταλλαγή πληροφοριών». Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωναν, ταυτόχρονα, ότι έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κατά τυχόν συνεργών του μπιν Λάντεν και μάλιστα ανακρίνουν δεκάδες υπόπτους.

Παρά τις φερόμενες «αλλαγές σχεδιασμών», οι «προσφορές» προς το Πακιστάν συνεχίζονται. Ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών, Σεϊκέν Σουγκιούρα, επιβεβαίωσε την εκχώρηση επείγουσας βοήθειας ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων «για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», αλλά και χορήγηση δανείου 500 εκατομμυρίων δολαρίων «για να στηριχτεί το Πακιστάν σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή». Επιπλέον, το ΔΝΤ ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 135 εκατομμυρίων δολαρίων από το έκτακτο δάνειο, ύψους 596 εκατομμυρίων, που ενέκρινε πριν από λίγες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ