Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Δυναμικό «μαρς» στις λεωφόρους του αγώνα

«Οπως και να 'ναι τούτη η Γη, θα 'μαι στην πρώτη τη γραμμή, όπως και τώρα, τώρα, τώρα, που είναι δίσεκτοι καιροί» και η πορεία ξεκινάει. Το τραγούδι που ακούγεται στα Προπύλαια μετατρέπεται σε κραυγή διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και αγώνα για τους χιλιάδες Αθηναίους. Ενα βροντερό ΟΧΙ ακούγεται σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης. Οχι στα σχέδια πολέμου των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Οχι στην τρομοκρατία των λαών με πρόσχημα την τρομοκρατία. Γιατί όταν ο ιμπεριαλισμός φοράει τη λεοντή της αθωότητας τότε οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν το αληθινό του πρόσωπο.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ και όταν ο τελευταίος ομιλητής έχει κατέβει από την εξέδρα, ο λόγος γίνεται πράξη, η πορεία ξεκινάει. Το πρώτο σύνθημα, υπό τους ήχους της μουσικής του Μ. Λοΐζου, «πέφτει»: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Τα Προπύλαια μετατρέπονται σε πύλη αγώνα και διεκδίκησης. Δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός απέναντι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Στην κεφαλή της πορείας το πανό δίνει το στίγμα: «Καμιά εμπλοκή στα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού». Λίγα μέτρα πιο πίσω, μαυροφορεμένες κοπέλες με πλακάτ στο σώμα σχηματίζουν την εξίσωση «Τρομοκρατία = ΝΑΤΟ + CIA». Η πορεία διασχίζει την Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση την Αιόλου. Τα συνθήματα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, τρομοκράτες είναι οι Αμερικανοί».


Η πορεία «μπαίνει» στη Σταδίου. Περαστικοί χειροκροτούν τους πορευόμενους, γεγονός που αντικατοπτρίζει το συνολικό αίσθημα του λαού μας. Και η απάντηση έρχεται αμέσως: «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία».

Η πορεία συνεχίζει, δείχνοντας το δρόμο της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Η Σταδίου πλημμυρίζει με ανθρώπινες ψυχές. Οταν, μάλιστα, η κεφαλή της πορείας - που σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της είναι σε πυκνό σχηματισμό - φτάνει στο Σύνταγμα, το τέλος της, είναι ακόμη στη διασταύρωση Αιόλου και Σταδίου.

Το σύνθημα «Η Ελλάδα δε δίνει κανένα από τα παιδιά της στο Αφγανιστάν, να πάνε ο Ακης και ο Γιωργάκης», δονεί την ατμόσφαιρα και το Σύνταγμα «βλέπει» μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές πορείες. Η πορεία συνεχίζεται προς τη Φιλελλήνων. Το σύνθημα: «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, μόνη λύση είναι η πάλη των λαών», δίνει την απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μια καταδίκη της τρομοκρατίας αρκεί. «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «ΝΑΤΟ - ΣΙΑ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ», δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στην πορεία. Από τη Φιλελλήνων στην Ξενοφώντος και από εκεί στη Β. Ολγας, τα βήματα της πορείας δε σταματούν πουθενά. Μπροστά στο Σύνταγμα δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ είναι εκεί. Τρανή απόδειξη του ποιον θεωρούν τρομοκράτη η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση.


Η κεφαλή της πορείας περνά μπροστά από τη Βουλή, με το σύνθημα - απάντηση στην κυβέρνηση Σημίτη: «Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί, του ΝΑΤΟ συνεργάτες και των λαών σφαγείς».

Από εκεί θα προχωρήσουν στα Προπύλαια όπου και η πορεία θα λήξει. Με ανανέωση του ραντεβού στους αγώνες που έρχονται. Μικρή ομάδα διαδηλωτών πορεύθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία και διαλύθηκε στην πλατεία Μαβίλη.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ