Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η σεναριολογία ανατροπής

Αφγανοί πρόσφυγες στο Πακιστάν

Associated Press

Αφγανοί πρόσφυγες στο Πακιστάν
ΡΩΜΗ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και προσφορές διαμεσολάβησης έχουν τροφοδοτήσει μια έντονη φημολογία ότι έχουν παρουσιαστεί ρήγματα στους κόλπους των Ταλιμπάν, τα οποία ενισχύονται από τις πληροφορίες που φέρουν πολλούς μαχητές τους να έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και να αναζητούν καταφύγιο ανάμεσα στα προσφυγικά καραβάνια. Σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, μάλιστα, ο αριθμός των μαχητών Ταλιμπάν δεν ξεπερνά, πλέον, τους 130.000 και μειώνεται καθημερινά, ακόμη και στα μέτωπα των μαχών, στα βόρεια της χώρας, όπου η αντιπολίτευση, «Βόρεια Συμμαχία», φέρεται να προελαύνει.

Οπως υποστηρίζουν, πάντα, τα ίδια σενάρια, από τις εξελίξεις αυτές προκύπτει και το «ξαφνικό» ενδιαφέρον όλων για τον, από το 1973, εξόριστο βασιλιά του Αφγανιστάν, 86χρονο σήμερα, Ζαχίρ Σαχ, με τον οποίο έχουν αλλεπάλληλες επαφές Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Με τον Σαχ αναμένεται να συναντηθεί, μέσα στις επόμενες μέρες, και αντιπροσωπεία της «Βόρειας Συμμαχίας», η οποία φέρεται διατεθειμένη να συνεργαστεί μαζί του για την ανατροπή των Ταλιμπάν και να αποδεχτεί την παρουσία του ως αρχηγού κράτους, τουλάχιστον για κάποιο μεταβατικό διάστημα.

Ο ίδιος ο Σαχ δήλωνε, χτες, ότι «μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα, οι ΗΠΑ είναι δικαιολογημένες αν επιτεθούν», και εμφανιζόταν έτοιμος «να προσφέρει στη χώρα του και στον αφγανικό λαό επιστρέφοντας με μια άλλη κυβέρνηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από ΗΠΑ, Ευρωπαίους και «Βόρεια Συμμαχία», πολλές άλλες αφγανικές οργανώσεις, που βρίσκονται εκτός της χώρας, πιέζουν τον Σαχ να συγκαλέσει εκτάκτως την παραδοσιακή φυλετική εθνοσυνέλευση, τη Λόγια Ζίργκα, προκειμένου να αναδειχτεί μια νέα ηγεσία «συνεργασίας και συνασπισμού».

Ενισχύοντας, ακόμη περισσότερο, τη φημολογία ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσανατολίζονται μάλλον προς μια εσωτερική ανατροπή στο Αφγανιστάν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Φραντσέσκ Βεντρέλ, εκτιμά ότι «ακόμη και ορισμένοι από τους Ταλιμπάν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση ενότητας, αφού έχω διαπιστώσει ο ίδιος ότι είναι συνεργάσιμοι και διαφοροποιούνται από τον κύκλο του "σκληρού" μουλά Ομάρ». Πάντως, η πακιστανική ηγεσία, από την πλευρά της, έχει ξεκάθαρα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ενίσχυσης «κινήσεων ανατροπής των Ταλιμπάν», χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνες για τον αφγανικό λαό». Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η «Βόρεια Συμμαχία» έχει υποστηριχτεί και από την Ινδία, γεγονός που δικαιολογεί την εχθρική στάση που τηρεί το Ισλαμαμπάντ.

Στο ενδεχόμενο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού στο Αφγανιστάν αναφέρθηκαν, εμμέσως, και οι δωρήτριες χώρες για το Αφγανιστάν, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν, εκτάκτως, χτες, στο Βερολίνο, μετά από την έκκληση του ΟΗΕ και την ίδρυση ενός νέου ταμείου βοήθειας. Οπως τόνιζε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, «θα πρέπει να αποδείξουν ότι στέκονται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου αφγανικού λαού και ότι θα τον στηρίξουν και σε περίπτωση ανοικοδόμησης της χώρας υπό μια νέα ηγεσία». Οι δωρήτριες χώρες είναι οι: Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ