Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκεχειρία» βαμμένη στο αίμα...

Στα επεισόδια, μετά τη χτεσινή κηδεία έφηβου Παλαιστίνιου υπήρξαν κι άλλοι νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Associated Press

Στα επεισόδια, μετά τη χτεσινή κηδεία έφηβου Παλαιστίνιου υπήρξαν κι άλλοι νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η πρώτη μέρα εφαρμογής της «εκεχειρίας» - στην οποία συμφώνησαν προχτές ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ - βάφτηκε με παλαιστινιακό αίμα: τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 27 τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών χτες το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ Ισραηλινού δημοσιογράφου για την έκδοση της εφημερίδας Χα' αρέτζ στο διαδίκτυο αλλά και πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς, οι Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο σε σύγκρουση μετά από την κηδεία ενός 15χρονου. Μέλη της οργάνωσης Χαμάς καλούσαν στο μεταξύ τούς Παλαιστίνιους να αγνοήσουν την εκεχειρία και να συνεχίσουν την Ιντιφάντα. Αντίστοιχη τοποθέτηση εξέδωσαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έξι οργανώσεις από τη Δαμασκό, όπου πραγματοποιείται συνάντηση προσωπικοτήτων για την υποστήριξη της παλαιστινιακής εξέγερσης. Οι οργανώσεις - Χαμάς, Ισλαμικός Τζιχάντ, Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση, Φατάχ - Ιντιφάντα, Χεζμπολάχ - έκαναν σαφές ότι δε δεσμεύονται, κατά κανέναν τρόπο, στην εκεχειρία, καταδικάζοντάς την.

Η χτεσινή ημέρα, αργία στο Ισραήλ λόγω της επετείου του Γιομ Κιπούρ, συνοδεύτηκε και από ένταση του αποκλεισμού - αντί για την υπεσχημένη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Ο στρατός απαιτούσε στο μεταξύ «μεγέθυνση» των ουδέτερων ζωνών ανάμεσα στις θέσεις του και τους παλαιστινιακούς οικισμούς, για να μην μπορούν να πλήττονται άνδρες του από πέτρες, χειροβομβίδες ή πυρά όπλων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ