Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ανησυχούν για επερχόμενη κρίση

Για επερχόμενη κρίση στη βιομηχανική παραγωγή, κάνει λόγο με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του ΣΕΒ, η οποία παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις «συνιστά εγρήγορση, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διορθωτική κίνηση, αν χρειαστεί». Στην ανακοίνωση, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη στο είδος της, μια και συνήθως ο ΣΕΒ αποφεύγει να πάρει θέση όταν σημειώνονται προβλήματα στη βιομηχανική παραγωγή, τονίζεται ότι «παρατηρείται μια εξασθένιση της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής, το πρώτο εξάμηνο του 2001».

Στην ανακοίνωση, αν και οι βιομήχανοι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την ύπαρξη του οικονομικού κύκλου στην καπιταλιστική οικονομία, που πάντα θρέφεται και εξελίσσεται μέσα από οικονομικές κρίσεις, γίνεται λόγος για «παρατηρούμενη κάμψη», που «έπεται μιας ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής στην τελευταία εξαετία», η οποία «θα μπορούσε να αποδοθεί σε προσωρινή προσαρμογή». Ωστόσο, οι βιομήχανοι δεν υιοθετούν πλήρως αυτή την άποψη, περιμένοντας την εξέλιξη των σχετικών μεγεθών το επόμενο διάστημα. Αξίζει πάντως να σημειωθούν ορισμένες από τις επισημάνσεις του ΣΕΒ, οι εκπρόσωποι του οποίου, σχολιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, σημειώνουν ότι:

  • Η αποδυνάμωση του ρυθμού μεταβολής δεν είναι γενική, αλλά αφορά τους περισσότερους κλάδους.
  • Η κόπωση της βιομηχανικής παραγωγής μπορεί να αποδοθεί είτε στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς, είτε σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
  • Η επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας θεωρείται βέβαιο ότι επηρεάζει αρνητικά και την ελληνική βιομηχανία που είναι από τους περισσότερο εκτεθειμένους, στο διεθνή ανταγωνισμό, κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
  • Ο βαθμός επηρεασμού δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ποσοτικά σήμερα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ