Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής του ευρω-τρομονόμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI) «επιταχύνει» μετά τη χτεσινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες τις διαδικασίες επιβολής του ευρω-τρομονόμου, σύμφωνα με την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (21-9-2001), ενώ στο ΝΑΤΟ ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Βόλφοβιτς, απαίτησε και, βέβαια, έλαβε τη συνδρομή των Ευρωπαίων «συμμάχων» σχετικά με τη «συγκέντρωση πληροφοριών, οικονομικός έλεγχος και ξέπλυμα χρήματος και ενίσχυση ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας».

Οι τριάντα Ευρωπαίοι υπουργοί του Συμβουλίου JAI άρχισαν από χτες τη «βρόμικη» δουλιά, να συμβιβάσουν / «νομιμοποιήσουν» τις εντολές των 15 αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων με το υφιστάμενο «νομοθετικό πλαίσιο», ώστε από την 1-1-2002 να ισχύει σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) η παντοδυναμία των δύο «υπερεθνικών» οργάνων, της «αστυνομικής» Ευρωπόλ και της «Ευρωπαϊκής Δικαστικής Αρχής» (Eurojust - ΕΔΑ).

Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος «ψηφίσαμε ήδη τα οκτώ από τα είκοσι άρθρα της απόφασης - πλαίσιο για την ΕΔΑ, της οποίας η ουσιαστική αρμοδιότητα θα είναι να ζητά, ως ανεξάρτητο όργανο, επέμβαση στα κράτη - μέλη για έρευνα και ποινική δίωξη.

Βασικό εργαλείο η θέσπιση του «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης», το οποίο θα επιτρέπει την απ' ευθείας παράδοση των καταζητούμενων από τη μία δικαστική αρχή στην άλλη. Οπως τόνισε ο Μιχ. Σταθόπουλος «η ΕΔΑ δε θα είναι μόνο εισαγγελείς, αλλά και αστυνομικοί» και ουσιαστικά θα αποτελεί το «νομιμοποιητικό» μηχανισμό της Ευρωπόλ, αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «η Ευρωπόλ μπορεί να ζητήσει δίωξη και, σε μερικές περιπτώσεις να κάνει τις ανακριτικές πράξεις, αλλά δεν μπορεί να κάνει ανακρίσεις, που θα 'ναι αρμοδιότητα της ΕΔΑ».

Η ανεξέλεγκτη δράση της Ευρωπόλ έχει ήδη καθαγιαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού «εντός της Ευρώπης θα συγκροτηθεί μια ομάδα ειδικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία θα συνεργάζεται στενά με τους Αμερικανούς ομολόγους της». Οσον αφορά το ρόλο της Κομισιόν, το Συμβούλιο αποφάσισε χτες ότι «η Κομισιόν θα μπορεί να μετέχει στην ΕΔΑ, αλλά όχι για επιχειρησιακές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δίωξη ή φακέλους», (Μιχ. Σταθόπουλος).

Οσον αφορά τη δεύτερη εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να «καταρτιστεί κοινός κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων», το Συμβούλιο JAI συζήτησε επί της σχετικής πρότασης της Κομισιόν περί «ορισμού της τρομοκρατίας» χωρίς να αποφασίζει, αφού υπάρχει «προβληματισμός για το αν θα υπάρξει λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων ή λίστα τρομοκρατικών πράξεων, ανεξάρτητα από ποιος την οργάνωσε, που είναι και πιο εύκολο να καθοριστεί» (Μιχ. Σταθόπουλος).

Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο «διπλό αξιόποινο» σε δύο διαφορετικά κράτη - μέλη και η «ενοποίηση του αξιόποινου σ' ολόκληρη την ΕΕ», η λεγόμενη «αρχή της ειδικότητας», δηλαδή ο καταζητούμενος να δικάζεται γι' αυτό που έχει εκδοθεί και όχι γι' άλλη «αξιόποινη» πράξη, και το φλέγον ζήτημα της έκδοσης ημεδαπών, αφού, για παράδειγμα, το Ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει έκδοση Ελληνα υπηκόου.

Ενδεικτικό της «επιτάχυνσης» που επιβάλλεται από την «κρισιμότητα» της κατάστασης και τις πιέσεις των ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι το Συμβούλιο JAI συνέστησε ήδη μια «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα σε στενή συνεργασία με αστυνομικές υπηρεσίες της Κομισιόν, έτσι, ώστε, όπως διέταξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «να καθοριστούν επειγόντως, και το αργότερο για τη σύνοδο της 17ης Δεκέμβρη 2001, οι σχετικές λεπτομέρειες».

Γίνεται φανερό ότι με δεδομένες τις «άνωθεν» εντολές ο ρόλος των υπουργών Δικαιοσύνης είναι και δύσκολος και (...) άχαρος. Αυτό που ο Μιχ. Σταθόπουλος περιέγραψε ως «προβληματισμό περί σκοπιμότητας και νομιμότητας». Αλλά ο ευρω-τρομονόμος δεν είναι ζήτημα «καλών» ή «κακών» πολιτικών, κρίνεται εκ του αποτελέσματος, που δεν είναι άλλο από τη στέρηση βασικών δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεκαετιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ