Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σκληρές συγκρούσεις, δεκάδες οι νεκροί

ΚΑΜΠΟΥΛ. -

Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων στον αφγανικό εμφύλιο, των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν ("Φοιτητές") και της "Συμμαχίας του Βορρά", αναφέρονταν χθες στα προάστια της Καμπούλ, με αρκετές δεκάδες νεκρών.

Χτες οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν εξαπέλυσαν πύραυλο εναντίον του προαστίου Καρικάνα, στην πρωτεύουσα Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολύ περισσότεροι.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές των Ταλιμπάν, οι δυνάμεις του Αχμέντ Σαχ Μασούντ έχουν επιτεθεί σε περιοχές της πρωτεύουσας αρκετές φορές μέσα στις τελευταίες 48 ώρες.

Σε μια από αυτές τις επιθέσεις, σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του ίδιου προαστίου, σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι και τραυματίστηκαν διακόσιοι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος της αφγανικής αντιπολίτευσης δήλωσε πάντως στο ραδιοσταθμό της Τεχεράνης ότι οι επιθέσεις αυτές στρέφονται εναντίον "στρατιωτικών στόχων και εναντίον των δυνάμεων της πολιτοφυλακής των Ταλιμπάν".

Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "είναι πιθανό οι Ταλιμπάν να επιτίθενται εναντίον αστικών περιοχών και να ρίχνουν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στην αντιπολίτευση".

Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστή και η "δυσάρεστη έκπληξη" του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι, λόγω της δολοφονίας των Ιρανών διπλωματών στην οποία προέβησαν οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το Λιβυκό πρακτορείο JANA, ο Καντάφι επενέβη "προσωπικά" για την απελευθέρωση των διπλωματών κι είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τον μουλά Μουχαμάντ Ομάρ ότι "δε γνώριζε τίποτε" για την τύχη των διπλωματών.

Ο Καντάφι δήλωσε επίσης πως ελπίζει οι υπόλοιποι Ιρανοί που κρατούνται "θα απελευθερωθούν" και πρόσθεσε πως υπάρχει σε εξέλιξη "σιονιστική και ιμπεριαλιστική συνωμοσία εναντίον του Ισλάμ... με σκοπό να προκληθεί περιφερειακός πόλεμος μεταξύ των ασιατικών ισλαμικών κρατών που θα τα καταστρέψει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ