Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
"Τεράστιες οι ευθύνες της ΕΕ"

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την κατάσταση στο Κόσσοβο, στην Αλβανία και στα Βαλκάνια

Προ των τεράστιων ευθυνών της για την έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έφερε την ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι "περισσεύουν οι μιλιταριστικές φωνές και οι απαιτήσεις για στρατιωτικές λύσεις κάθε φορά που μιλάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, για την κατάσταση στα Βαλκάνια γενικότερα, για τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, για την οποία φέρει σοβαρότατες ευθύνες η ΕΕ", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως "ένα πράγμα πρέπει να παραδεχτούμε όλοι: ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια και το Κόσσοβο. Υπάρχουν μόνο πιθανότητες ειρηνικής, πολιτικής λύσης".

Υπογραμμίζοντας την υποστήριξή του για τα μέσα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον βασανισμένο λαό στο Κόσσοβο, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "πρέπει να είναι βέβαιο ότι ο πληθυσμός αυτός θα πάψει να ταλαιπωρείται μόνο αν υπάρξει αποδεκτή πολιτική λύση του προβλήματος".

"Το ερώτημα είναι", υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, "αν η ΕΕ με τη μονόπλευρη προσέγγισή της στηρίζει ουσιαστικά μια τέτοια προοπτική. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας διατύπωσε πρόταση χορήγησης προσωρινής αυτονομίας, διενέργειας δημοψηφίσματος στο τέλος μιας πενταετούς μεταβατικής περιόδου και διενέργειας εντός τριών μηνών εκλογών υπό διεθνή έλεγχο για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου στο Κοσσυφοπέδιο. Κι ενώ πολιτικοί ηγέτες στο Κόσσοβο αλλά και διεθνείς παράγοντες χαρακτήρισαν ως θετική την πρόταση, ικανή να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση των πτήσεων της γιουγκοσλαβικής αεροπορικής εταιρίας στο εσωτερικό της ΕΕ, για να πιέσει, λέει, τον Μιλόσεβιτς".

"Ποιους ενισχύει με αυτή τη στάση η ΕΕ;", τόνισε ο Γ. Θεωνάς. "Δεν ενισχύει τις αδιάλλακτες δυνάμεις του Απελευθερωτικού Στρατού και δεν υπονομεύει την προοπτική ειρηνικής επίλυσης του δράματος που ζει ο λαός του Κοσσυφοπεδίου; Αυτή ακριβώς η ενίσχυση των αδιάλλακτων δυνάμεων της Αλβανίας, έτσι ώστε να κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση και η ίδια η Αλβανία σήμερα; Ας αναρωτηθούμε όλοι γι' αυτές τις ευθύνες", κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ