Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΚΚΡΟ: Προετοιμασία πανρωσικής κινητοποίησης

Ολομέλεια της ΚΕ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με κύριο θέμα την προετοιμασία της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας στις 7 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το Σάββατο, 19 Σεπτέμβρη, η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ. "Η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, αλλά ισχυρή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και τόνισε ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να διεξαχθεί η διαδήλωση αυτή με τρία κύρια αιτήματα: την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, την αλλαγή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικών συμφερόντων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω Ολομέλειας, εφιστούν την προσοχή "σε μερικές αλλαγές στα συνηθισμένα συνθήματα" του ΚΚΡΟ, συγκεκριμένα αντί του συνθήματος για σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, που διατύπωνε επί 5 χρόνια η ηγεσία του ΚΚΡΟ, τώρα οι πολίτες της Ρωσίας καλούνται να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας με το σύνθημα "Θέλουμε κυβέρνηση εθνικών συμφερόντων".

Ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι η σύνθεση της κυβέρνησης δεν εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και, επομένως, σε περίπτωση λήψης αντιλαϊκών μέτρων, τα χέρια των κομμουνιστών θα είναι λυμένα.

Σχετικά με τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση Πριμακόφ, ο Ζιουγκάνοφ είπε στους δημοσιογράφους μετά την Ολομέλεια, ότι το ΚΚΡΟ θα ακολουθήσει "την τακτική της διεκδικητικής εκλογικής στήριξης" και πρόσθεσε: "Θα την εκτιμούμε σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα δημοσιεύσει, σύμφωνα με τον έκτακτο προϋπολογισμό για το τέταρτο τρίμηνο και τον προϋπολογισμό για το 1999".

Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι η Ολομέλεια έθεσε ως καθήκον στην ΚΟ του ΚΚΡΟ στη Δούμα "να ζητήσει αλλαγές στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο νόμο για την κυβέρνηση, ώστε αυτή να μην εξαρτάται από τις διαθέσεις του κυρίου Γιέλτσιν, αλλά να παραιτείται, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο λογοδοτήσει ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης".

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Γιεβγκένι Πριμακόφ για να ολοκληρώσουν την επεξεργασία του καταλόγου με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η σύνθεσή της, όμως, δεν ανακοινώθηκε. Ανακοινώθηκε μόνο ότι ο Γιέλτσιν διόρισε τον βουλευτή του Αγροτικού Κόμματος Γκενάντι Κουλίκ στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με ευθύνη τον αγροτικό τομέα. Ο 64χρονος Κουλίκ είναι τώρα αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό της Κρατικής Δούμας. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 - αρχές της δεκαετίας του '90, επί Σοβιετικής Ενωσης, κατείχε τα αξιώματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Γεωργίας. Επίσης, με απόφαση του πρωθυπουργού Πριμακόφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντρ Σοχίν, θα ηγείται της νέας κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με το ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ