Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
"Τίποτα δεν έχει αλλάξει"

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (Του ανταποκριτή μας Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ).-

Και μετά τις εκλογές τι; Θα πρέπει να αναρωτιούνται οι Σουηδοί ψηφοφόροι αφού παρά την "αλλαγή" στον πολιτικό χάρτη τίποτα δε δείχνει ότι ορισμένα πράγματα θα αλλάξουν.

Η μεγάλη άνοδος του Αριστερού Κόμματος (πρώην Αριστερό Κόμμα - Κομμουνιστές) καθώς και των Χριστιανοδημοκρατών με τον παράλληλο καταποντισμό των Σοσιαλδημοκρατών και τις μεγάλες απώλειες των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, είναι σχηματικά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία που έγιναν την Κυριακή. Το πιο βαρύνον και άξιο παρατήρησης γεγονός πέρα από την ανακατανομή των δυνάμεων, είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία, που μειώθηκε κατά 8,2% φτάνοντας μόλις το 78,6%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από τη δεκαετία του '50.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, έχασε 8,8% από τη δύναμή του - συγκεντρώνοντας 36,5% από 45,3% - και περισσότερο από 20% της εκλογικής του βάσης σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 1994, ενώ αυτό το ποσοστό είναι το χαμηλότερο από το 1920. Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια αναμενόμενο μιας και όλη την προηγούμενη περίοδο η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είχε αφαιρέσει μια σειρά κατακτήσεις από τους εργαζόμενους και ειδικά από τα χαμηλότερα στρώματα όπως είναι οι άνεργοι. Η δυσφορία και η αγανάκτηση του λαού ήταν μεγάλη και εκφράστηκε πολύ καθαρά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα άλλα αστικά κόμματα, το Φιλελεύθερο Λαϊκό και το κόμμα του Κέντρου, μείωσαν τα ποσοστά τους, αντίθετα οι Μετριοπαθείς - το μεγαλύτερο συντηρητικό κόμμα - κατάφεραν ναδιατηρήσουν ακέραια την εκλογική τους δύναμη. Εκπληξη αποτελούν όμως, οι Χριστιανοδημοκράτες που υιοθέτησαν ένα"ανθρώπινο προσωπείο" ερχόμενοι σε αντίθεση με την επικρατούσα τεχνοκρατική αντίληψη που κυριαρχεί στα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα να τριπλασιάσουν τη δύναμή τους, φτάνοντας το 11,8% από 4,1%.

Η άνοδος του Αριστερού Κόμματος

Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, είναι το Αριστερό Κόμμα που διπλασιάζοντας τη δύναμή του και φτάνοντας στο 12% κατάφερε να αναδειχτεί σε τρίτο κόμμα στη Σουηδική Βουλή και ρυθμιστικό παράγοντα. Ταυτόχρονα όμως, το προεκλογικό του πρόγραμμα και η θέση της ηγεσίας του για συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου, οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα εξαπέλυσαν μια τεράστια αντικομμουνιστική επίθεση "κατηγορώντας τους" ως κομμουνιστές. Μια επίθεση που ευοδώθηκε αφού τόσο η Πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Gudrun Schyman αλλά και ηγετικά στελέχη του, όπως ο Γραμματέας του κόμματος Lars Ohly που δηλώνει "κομμουνιστής", έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι σε τυχόν κυβερνητική συνεργασία θα υπάρξουν συμβιβασμοί και θα πάρουν υπεύθυνη θέση και όχι λαϊκιστική! Επίσης σε όλη την προεκλογική περίοδο δήλωναν ότι το Αριστερό Κόμμα παλεύει για την πραγματική σοσιαλδημοκρατία σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν πάρει πλέον δεξιά στροφή.

Πάντως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας που δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, αφού δεν ξεπέρασε το πλαφόν του 4%, κατάφερε να βγει ενισχυμένο από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Οπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΚΚ Rolf Hagel"ο πραγματικός στόχος του κόμματος για την αύξηση της δύναμής του επιτεύχθηκε. Καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας αλλά και να τις αυξήσουμε σε αρκετές περιοχές".

Σκληρά παζάρια εξουσίας

Οσον αφορά την παραμονή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία στη Σουηδία, μάλλον θα καταφέρει και πάλι να διατηρηθεί. Ηδη από την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιόραν Πέρσον απηύθυνε έκκληση συνεργασίας τόσο προς το Αριστερό Κόμμα όσο και προς το Κόμμα των Πρασίνων που συγκέντρωσε 5%, μιας και οι τρεις μαζί μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι θα παρατηρηθεί όξυνση της ταξικής πάλης μιας και οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η πρώτη δοκιμασία θα είναι στο τέλος του μήνα που η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό για το 1999 που θα εμπεριέχει σίγουρα νέες περικοπές κοινωνικών δικαιωμάτων και αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων. Αυτή τη φορά όμως, σε συνεργασία με το Αριστερό Κόμμα, για την πραγμάτωση της κεντροαριστερής πολιτικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ