Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο Μπρέτον - Γουντς ονειρεύεται ο Μπλερ...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με γεμάτες τις βαλίτσες "προτάσεις" αναχώρησε ο Τόνι Μπλερ για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει τόσο στην εναρκτήρια Σύνοδο για την 53η Σύνοδο του ΟΗΕ, όσο και στην ιδρυτική συνάντηση για την κεντροαριστερά που θα καταλήξει σε ένα μανιφέστο για τη "Νέα Σοσιαλδημοκρατία".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε χθες διορία ενός έτους για την πλήρη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των διεθνών οικονομικών θεσμών. "Πρέπει να δεσμευτούμε στη δημιουργία μιας νέας διάσκεψης Μπρέτον - Γουντς για την επόμενη χιλιετία", υπογράμμισε ο Μπλερ σε ομιλία του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Μπλερ δεν κάνει στην ομιλία του καμιά αναφορά σε προκαθορισμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες, επισημαίνοντας, αντ' αυτού, ότι επιθυμεί νέες συμφωνίες σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κάνοντας έκκληση για διάλογο με τις αναπτυσσόμενες χώρες και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει στην ομιλία του: "Δεν πρέπει να φοβηθούμε να σκεφθούμε ριζοσπαστικά. Πρέπει να δεσμευτούμε σήμερα σε μια νέα διάσκεψη Μπρέτον - Γουντς για την επόμενη χιλιετία. Προτάσεις πρέπει να διατυπωθούν στους ηγέτες των Επτά Περισσότερο Αναπτυγμένων Βιομηχανικά Χωρών της Δύσης, που θα συνέλθουν τον επόμενο χρόνο και μετά σε ένα ευρύτερο φόρουμ, το Σεπτέμβριο του 1999". Ο Μπλερ υποστηρίζει, κυρίως, τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τη μεγαλύτερη διαφάνεια των συναλλαγών μεταξύ κρατών, των τραπεζικών συστημάτων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην ομιλία του, την οποία θα εκφωνήσει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αναφέρει ακόμη ότι η Δύση πρέπει να προσφέρει στη νέα ρωσική κυβέρνηση μια "καθαρή συμφωνία" για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, αλλά μόνο σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις. Στην ίδια ομιλία του, ο Μπλερ απευθύνει δημόσια έκκληση στην Ιαπωνία να λάβει γρήγορα τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα για την τόνωση της ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ