Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Ριάλιτι σόου" ή τρομοκρατία;

Eνα "ριάλιτι σόου" σε παγκόσμια πολύωρη τηλεοπτική μετάδοση; Παγκόσμια ενεργοποίηση των ενστίκτων που θέλουν να κρυφακούσουν, ή να πιάσουν κάποια σκηνή από την κλειδαρότρυπα, να νιώσουν την αμηχανία και την αγωνία εκείνου που "αποκαλύπτεται"; Να μπορούν να λένε πως "δεν εγκρίνουν την παράσταση" αλλά την παρακολουθούν, όπως παρακολουθεί κανείς "άθελά του" τον καυγά στο διπλανό διαμέρισμα; Αν το πράγμα σταματούσε εδώ, ίσως θα 'ταν μικρό το κακό με δεδομένο τον σημερινό κόσμο και τις πολιτιστικές αξίες που επιβάλλει. Το κακό γίνεται και έχει διαδοθεί, έτσι και αλλιώς, σε κάθε χώρα και σχεδόν από κάθε τηλεοπτικό κανάλι που αναζητά τις τηλεθεάσεις του κέρδους. Αυτή τη φορά στους "εθισμένους χρήστες" σε όλο τον κόσμο πρόσφεραν το ίδιο προϊόν ταυτόχρονα.

***

Oμως δεν πρόκειται μόνο γι' αυτή την πλευρά του ζητήματος. Πρόκειται για μια πρωτοφανέρωτη αλλά αποτελεσματική τρομοκρατία, που από χτες επιβλήθηκε ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη μέσω των τηλεοπτικών απ' ευθείας αναμεταδόσεων. Μια τρομοκρατία που μακάρι να ήταν μόνο μια κακόγουστη τηλεοπτική παγκόσμια εκπομπή και όχι η προσπάθεια υποταγής στον παράλογο κόσμο τους.

Ο τηλεθεατής χτες, σε ολόκληρο τον κόσμο έπρεπε να ξεχάσει τα αληθινά εγκλήματα και να μπει στη λογική των διατυπώσεων περί "ανάρμοστης συμπεριφοράς". Επρεπε να μην θυμάται τα παιδιά της Βοσνίας, τους αθώους στον Κόλπο, το Σουδάν, το Αφγανιστάν κ.α. Επρεπε να ξεχάσει ότι στην ίδια την Αμερική εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας χάρη στις επιλογές αυτού του Προέδρου και εκείνων που τον στηρίζουν.

***

Aντίθετα έπρεπε ο τηλεθεατής όχι μόνο να θυμηθεί αλλά και "να απολαύσει" τον διασυρμό του Προέδρου των ΗΠΑ, σχετικά με την ακριβή ορολογία κάποιων προσωπικών του στιγμών. Ενας διασυρμός για τον οποίο ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, δούλεψαν χιλιάδες επιτελεία και πολύπλοκες μυστικές υπηρεσίες. Ολα αυτά παίρνουν συγχωροχάρτι χάρη όχι μόνο στο θέαμα που προσέφεραν αλλά κυρίως στην επιχείρηση επιβολής του εντελώς παράλογου στην πολιτική σκέψη, στην αντίληψη για το δίκαιο, στην παγκόσμια κοινωνική συνείδηση. Δεν διασύρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κουρελιάστηκε η λογική και η νοημοσύνη όλου του κόσμου.

Για την περίπτωση δε φτάνει να πεις "ηθελές τα και παθές τα... " και όποιος θέλει "προεδριλίκια" στην Αμέρικα... Χρειάζεται συνολική απόρριψη του κόσμου τους... για να 'ρθουμε στα συγκαλά μας.

Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ