Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Σενάρια για επεμβάσεις αλλά και για συλλήψεις

Διαψεύδουν είσοδο ξένων δυνάμεων οι Ταλιμπάν. Την οργάνωση «αλ Καέντα» επικαλείται το κανάλι «al Jazeera» που μετέδωσε τη σύλληψη 3 Αμερικανών και 2 Αφγανών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Καμία ξένη δύναμη δεν έχει εισέλθει στο έδαφος του Αφγανιστάν» δήλωνε κατηγορηματικά ο υπουργός Αμυνας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, μουλάς Ομπαϊντουλάχ Ακχούντ, στο τηλεοπτικό δίκτυο «al Jazeera» του Κατάρ, το οποίο μετέδωσε ότι 3 Αμερικανοί και 2 Αφγανοί άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Εντούτοις, ο Ακχούντ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα «άνδρες ξένων δυνάμεων» να έχουν εισέλθει στην περιοχή του βόρειου Αφγανιστάν που ελέγχεται από την αφγανική αντιπολίτευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι «οι Ταλιμπάν δεν έχουν συλλάβει κανένα και δεν έχουν παρατηρήσει καμία κίνηση εντός του έδαφός τους». Παρ' όλα αυτά, οι δηλώσεις αυτές δεν απαντούν πραγματικά στα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο. Το «al Jazeera» μετέδωσε ότι η πληροφορία για τις συλλήψεις δόθηκε από στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης «αλ Καέντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν και όχι από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, οι συλληφθέντες είναι όλοι Αμερικανοί υπήκοοι και έφεραν υπερσύγχρονα όπλα, ενώ διέθεταν και αναλυτικούς χάρτες για το δίκτυο της «αλ Καέντα», «γεγονός που αποδεικνύει ότι στόχος τους ήταν η οργάνωση». Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα, στις αμέσως επόμενες ώρες, και φωτογραφίες των συλληφθέντων.

Η είδηση των συλλήψεων έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου των δημοσιευμάτων που υποστήριζαν ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που διαθέτουν όπλα με πυρηνικές κεφαλές, έχουν εισέλθει, από τις 13 Σεπτέμβρη, στο αφγανικό έδαφος, με στόχο να εντοπίσουν το δίκτυο της οργάνωσης του μπιν Λάντεν ή και τον ίδιο. Βέβαια, δε χρειαζόταν τόσο αυτή η ανώνυμη επιβεβαίωση, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε, λίγο νωρίτερα, προχωρήσει στην ακόλουθη αποκαλυπτική, πλην σιβυλλική, δήλωση: «Οι ειδικές δυνάμεις θα παίξουν ρόλο αν και όταν αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά πραγματικά θα ήμουν έκπληκτος αν, ήδη, δεν είχαν καταφέρει να εισέλθουν στο αφγανικό έδαφος για να βοηθήσουν με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν στην πραγματοποίηση πληγμάτων ακριβείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις, με τον λαό να υποφέρει(2021-11-04 00:00:00.0)
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 6 πρωτεύουσες επαρχιών(2021-08-10 00:00:00.0)
Αιματοχυσίας συνέχεια(2007-08-24 00:00:00.0)
Νέα επίθεση στην Καμπούλ(2006-04-21 00:00:00.0)
Στον 4ο μήνα οι βομβαρδισμοί(2002-01-08 00:00:00.0)
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί(2001-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ