Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Παγίδα θανάτου...

Οταν στις αρχές του εικοστού αιώνα ο Λένιν έγραφε το βιβλίο του «Ιμπεριαλισμός το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού», είχε υπόψη του τη συγκέντρωση του διεθνούς κεφαλαίου σε πολυεθνικά συγκροτήματα και την προσπάθειά του να κατισχύσει στη διεθνή αγορά με όλα τα μέσα. Οταν, πάλι, έλεγε ότι το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο κρύβει μέσα του τον πόλεμο όπως «το σύννεφο τη βροχή», είχε υπόψη του το θανάσιμο ανταγωνισμό μεταξύ των πολυεθνικών συγκροτημάτων, την οργάνωσή τους σε «άξονες» που οδηγούν έθνη και λαούς στο πολεμικό σφαγείο.

Ο θάνατος του στέρησε την ευκαιρία να ζήσει τη μετέπειτα πλούσια πορεία του πλανήτη στον εικοστό αιώνα. Νομίζω, ότι δεν μπορούσε τότε να φανταστεί το σημερινό καπιταλιστικό ιρασιοναλισμό που λέει ότι «φροντίζω να έχω πάντα τεχνητό σύννεφο για να δημιουργώ τεχνητή... βροχή». Στην εποχή του της πρώτης εικοσαετίας του εικοστού αιώνα η πολυεθνική συγκέντρωση του κεφαλαίου, ο ιμπεριαλισμός κι ο πόλεμος που αυτό γεννούσε, ήταν μια νομοτελειακή πορεία, πέρα και πάνω από τη θέληση του καπιταλιστή και των υπηρετών του. Στις μέρες μας παρατηρείται μια αγωνιώδης προσπάθεια δημιουργίας «σύννεφου και πολεμικής βροχής», σαν ένα είδος ευρηματικής αδυναμίας του διεθνούς του κεφαλαίου.

Οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι του εικοστού αιώνα έφεραν κι εδραίωσαν το σοβιετικό κράτος ως κορυφαία ιστορική εναλλακτική λύση των αντιφάσεων του αστικού κράτους. Ηταν μια ιστορική δοκιμασία που, ενώ διατήρησε ως ιστορικό ζητούμενο την εργατική εξουσία, υποχρέωσε το σύνολο των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών σε μια πρωτοφανή συγκεντρωτική συσπείρωση. Ηταν η περίοδος του ψυχρού πολέμου, του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα με τους στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς έως και επιστημονικο - καλλιτεχνικούς αντίπαλους συνασπισμούς.

Το μεγάλο μέγεθος και η οξύτητα αυτού του ανταγωνισμού (ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, ΝΑΤΟ - Σύμφωνο Βαρσοβίας) ώθησε τον καπιταλιστικό συνασπισμό να βαθύνει τις ρίζες του και να αναπτύξει την παραγωγή του στο άκρον άωτο της οικονομίας, που είναι η μιλιταριστική οικονομία. Τον ώθησε δηλαδή σε μια συνεχή αναζήτηση πολέμων για την αναγκαία επανάληψη της αέναης κυκλικής του κίνησης. Αποτέλεσμα αυτής της αντιφατικής ιστορικής πορείας ήταν η ανατροπή του αντίπαλου σοβιετικού πόλου ισχύος και η θανατερή παγίδευση του διεθνούς καπιταλισμού.

Η μεγαλο-αστική τάξη, αφού καθιέρωσε στο εσωτερικό της την ηγεμονική διαβάθμιση εν είδει φεουδαρχικού μεσαίωνα, αφού μεταβλήθηκε από διχασμένη πολυεθνική σε συγκεντρωτική υπερεθνική δύναμη, που βρίσκει την κάθε φορά ισορροπία της σε περιορισμένες αγκωνιές, αφού ξεριζώνει τις εθνικές ρίζες των παρακατιανών της διατηρώντας πεισματικά για τον εαυτό της το εθνικό δικαίωμα, ανακαλύπτει πως μένει απελπιστικά μόνη. Υποτάσσοντας τους πάντες, έμεινε χωρίς εχθρό. Ετσι μπήκε στην εποχή της κατασκευής εχθρών, της δημιουργίας σύννεφων και πολέμων.

Αυτό είναι το άκρον άωτο του κινδύνου ενός κοινωνικού καθεστώτος που σαν βρικόλακας απομυζά το αίμα της ανθρωπότητας απειλώντας με καθολική καταστροφή. Ο υπαρκτός υπερεθνικός καπιταλισμός με τις θεσμοθετημένες οικονομικές (ΕΕ) και μιλιταριστικές (ΝΑΤΟ, DEE) οργανώσεις του μοιάζει με θηρίο που σπαρταράει στην παγίδα του θανάτου που ο ίδιος έφτιαξε. Η ανατροπή της ΕΣΣΔ αποδείχτηκε μια Πύρρειος νίκη γι' αυτόν. Μετά τον τερματισμό των τερατωδών εξοπλιστικών ανταγωνισμών ψάχνει να βρει σκιάχτρα για να τους αναστήσει, στο πρόσωπο ενός ψωραλέου φονταμενταλισμού, που ο ίδιος ενίσχυσε. Η μοίρα του θα είναι ίδια με τη μοίρα της μιλιταριστικής οικονομίας που δημιούργησε.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ