Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΗΠΑ
Το τέλος της «αθωότητας»

Οι πρώτες «παράπλευρες απώλειες: Ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες

Από την επίσκεψη του Τζ. Μπους στα γραφεία της CIA

Associated Press

Από την επίσκεψη του Τζ. Μπους στα γραφεία της CIA
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σημείο αναφοράς, παρά την αμηχανία που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την πολιτική τους, ως προς την εκδήλωση της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Αφγανιστάν. Φωνές μιλούν για «νίκη» των μετριοπαθών τάσεων εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναφερόμενες πρωτίστως, ίσως και αποκλειστικώς, στον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ...

Εντούτοις, η ουσία, από τη διαμορφωμένη μέχρι στιγμής κατάσταση στο παγκόσμιο πλατό, παραμένει, μέχρι νεωτέρας, ίδια. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει έναν τεράστιο στρατιωτικό μηχανισμό, έτοιμο ανά πάσα στιγμή για επίθεση οπουδήποτε οι Αμερικανοί κρίνουν και αποφασίσουν. Πληροφορίες μιλούν για ειδικές δυνάμεις της βρετανικής SAS αλλά και των Αμερικανών που δρουν εντός της αφγανικής επικράτειας, δηλαδή έχοντας θέσει θεμέλια για μια πιθανή παρουσία των Αμερικανών στην καρδιά της Ασίας, και πιο συγκεκριμένα στο σταυροδρόμι των πετρελαίων, του ουρανίου, του οπίου. Το αμερικανικό Κογκρέσο, μέσα σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας, έδωσε πριν από λίγες μέρες «λευκή επιταγή» στο Πεντάγωνο και η ανάπτυξη του Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος των ΗΠΑ, του «υιού του πολέμου των άστρων», είναι πια θέμα χρόνου. Καθώς ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο του πακέτου του Πενταγώνου, όσον αφορά στο «νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ», πάλι μέσα στο πνεύμα της ενότητας «εν καιρώ πολέμου», η απειλή της τρομοκρατίας και η πιθανότητα ενός χημικού ή βιολογικού πολέμου, που αιωρείται σαν φάντασμα πάνω απ' όλη την αμερικανική επικράτεια, κατατρομοκρατώντας τους Αμερικανούς, ίσως το πιο θαυμαστό προϊόν της επί χρόνια σύζευξης πολιτικής και μέσων μαζικής ενημέρωσης, καταστήσει απολύτως αναγκαίο έναν «αντιτρομοκρατικό νόμο», προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια.

Η ασφάλεια, πρόβλημα εικονικής πραγματικότητας;

Η ασφάλεια όμως είναι μία αμυντική ενέργεια εκ φύσεως, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές που έχουν ήδη εκδηλώσει τη φύση τους εκ των προτέρων. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας καταληπτός τρόπος για την αναχαίτιση επιθέσεων, τόσων και τέτοιας φύσης, που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. «Τα αυξημένα ή και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας όμως δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποτρέψουν μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες», υποστηρίζει ο John Keller, καθηγητής για θέματα δικτύων και ασφάλειας στην Ατλάντα της Πολιτείας της Τζόρτζια. Οπως και «η υπέρογκη αύξηση των κονδυλίων που δαπανώνται για τη συλλογή των μυστικών πληροφοριών». Τίποτα από όλα αυτά, σύμφωνα με τον Κέλερ, δεν μπορεί να αποτρέψει μία μελλοντική απειλή και υποστηρίζει ότι «επιπλέον ασφάλεια» και «επιπρόσθετη συλλογή πληροφοριών και παρακολούθηση θα διογκώσουν το πρόβλημα»...

Ενα πρόβλημα για το οποίο όμως η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρήκε τη λύση του, προτείνοντας νομοσχέδιο που τη σύνταξή του ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, ψηφίστηκε αρχικά από τη Γερουσία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη Βουλή. Επί της ουσίας, δύο είναι τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για εξέταση, το ένα του Ασκροφτ και το άλλο του επικεφαλής της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Βερμόντ, Πάτρικ Λίχι, ο οποίος διατείνεται ότι, «εάν το Σύνταγμα καταπατηθεί, τότε οι τρομοκράτες θα έχουν κερδίσει». Παρά το κλίμα που επικρατεί εντός του στρατοπέδου του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, και τα δύο νομοσχέδια έχουν αρκετά κοινά σημεία και ελάχιστες διαφορές. Δεδομένου του υφιστάμενου «μονοκομματικού» συσχετισμού δυνάμεων στο Κογκρέσο, λίγα μπορούν να αλλάξουν...

Στη μέγκενη του ασφυκτικού ελέγχου

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα στοιχεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήδη έχει επεκτείνει το χρόνο κράτησης μεταναστών, χωρίς κατηγορητήριο, για παραβιάσεις, από 24 ώρες σε 48 ώρες, ενώ ο χρόνος αυτός είναι αόριστος σε συνθήκες εθνικής και έκτακτης ανάγκης. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αμέσως μετά το χτύπημα έχει κηρύξει τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη...

Επίσης, σύμφωνα με τους νέους ισχύοντες κανόνες εθνικής ασφαλείας, οι οποίοι δε χρειάζεται να έχουν την κοινοβουλευτική έγκριση, οι αρχές ήδη κρατούν εκατοντάδες μετανάστες, και όχι μόνο στη διαδικασία ανακρίσεων που διεξάγονται για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης του Σεπτέμβρη. Παράλληλα, σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο του Ασκροφτ, τα μέτρα μπορούν επιεικώς να χαρακτηριστούν σαρωτικά, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στις ομοσπονδιακές αρχές και στην κυβέρνηση να συλλαμβάνουν, να κρατούν και τελικά να απελαύνουν οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες χωρίς να χρειάζεται να παρουσιάζουν κάποιου είδους έστω ενοχοποιητικά στοιχεία για παραβάσεις ή άλλου είδους πταίσματα και εγκλήματα.

Προβλέπονται, επίσης, σειρά μέτρων ως προς την παρακολούθηση και τη συλλογή στοιχείων από το FBI, όπου επιτρέπεται η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, των ηχητικών και γραπτών μηνυμάτων των τηλεφώνων, η παρακολούθηση των μηνυμάτων διαφόρων ή και όλων στο Διαδίκτυο αλλά και η πλοήγηση στον κυβερνοχώρο. Δίνει ακόμη τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συλλέγει πληροφορίες και στοιχεία - για οποιονδήποτε βρίσκεται στη λίστα των υπόπτων ή και φέρεται να έχει κάποιου είδους σχέση με κάποιους που φέρονται ως ύποπτοι - καθιστώντας υποχρεωτική τη λήψη δείγματος DNA. Στοιχεία για φερόμενους ως υπόπτους ακόμη μπορεί να αποσπαστούν χωρίς τη δικαστική έγκριση διά εντάλματος, μέσω της τράπεζας πληροφοριών για προσωπικά στοιχεία, την εφορία αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επίσης, μετά την τελευταία ανακοίνωση για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων των αεροπλάνων, προβλέπεται η εισαγωγή βιομετρικών συστημάτων ασφαλείας, δηλαδή συστήματα που είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τη βιολογική σύσταση των επιβατών, όπως το χρώμα των ματιών, τα αποτυπώματα κ.ά. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μόλις πριν από τρεις μέρες έγινε πραγματικότητα, καθώς υπερψηφίστηκε από την πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης, το νέο αντιτρομοκρατικό πακέτο για την πληγείσα Πολιτεία, που το πρότεινε ο κυβερνήτης της, Τζορτζ Πατάκι, και το συνυπέγραφε ο διευθυντής της NYPD, Μπέρναρντ Μπ. Κέρικ, όπου δίνεται ο νέος ορισμός της «τρομοκρατίας». Εκεί ορίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια» οποιαδήποτε σχεδιάζεται «ώστε να επηρεάσει την πολιτική και την ενότητα της κυβέρνησης»... Εγκλημα που μπορεί να επισύρει ποινή για τους τρομοκράτες ή αυτούς που υποθάλπουν και στηρίζουν οικονομικά, ηθικά αυτού του είδους τρομοκράτες μέχρι και 25ετή κάθειρξη!

Τα πρώτα «θύματα»

Οι ΗΠΑ μάλλον βρίσκονται πολύ μακριά πια από αυτό που κάποτε είχε δηλώσει ένας εκ των πατέρων του έθνους, ο Μπένζαμιν Φράνκλιν: «Εάν χρειαστεί κάποιου είδους εκχώρηση της ελευθερίας προκειμένου να επιτευχθεί κάποιου είδους προσωρινή ασφάλεια, τότε δεν αξίζει ούτε αυτή η ελευθερία ούτε η ασφάλεια».

Ομως, παραμένοντας σημείο αναφοράς οι ΗΠΑ, είναι σίγουρο ότι η Γηραιά Ηπειρος και ο υπόλοιπος πλανήτης θα πειθαναγκαστεί ή θα εξαναγκαστεί να ακολουθήσει κατά πόδας... «Εάν η Αμερική θα διεξαγάγει αυτό το μακρόχρονο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε, το πραγματικό μέτωπο πολέμου θα είναι ίσως εσωτερικό. Και ανάμεσα στις μεγαλύτερες απώλειες πιθανώς θα είναι οι κοινωνικές και ατομικές ελευθερίες». Δεν πρόκειται για κάποιες κραυγές αγωνίας προοδευτικών Αμερικανών αλλά για άρθρο του βρετανικού «έγκυρου» Economist, που μάλιστα συνεχίζοντας τη συλλογιστική του αναφέρει: «Οι φόβοι ολοένα και μεγαλώνουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη ότι θα υπάρξουν και άλλα θύματα: Πολλές από τις κοινωνικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, που χρειάστηκαν αιώνες να δημιουργηθούν εντός των εγκαθιδρυμένων δημοκρατιών και τις οποίες επί μακρό χρονικό διάστημα τις είχαμε δεδομένες. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις ήδη έχουν προτείνει σειρά νέων μέτρων: Αυστηρότεροι περιορισμοί για τους μετανάστες αλλά και τους αιτούντες πολιτικό άσυλο, ασφυκτικότερες εξουσίες παρακολούθησης εκ μέρους της αστυνομίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και συρρίκνωση των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων του κοινού ποινικού αλλά και του αστικού δικαίου. Νέες ταυτότητες, περισσότερο ασφαλείς, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, που εκδοχές τους ήδη έχουν εφοδιαστεί οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενδέχεται λίαν συντόμως να εισαχθούν στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, δύο μέρη που για καιρό ερίζουν για την υιοθέτησή τους».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Δικαιοσύνη για τις παρακολουθήσεις (2006-01-18 00:00:00.0)
Αποδιοπομπαίος «υπεργολάβος της CIA» για τα βασανιστήρια (2004-06-18 00:00:00.0)
Θερινή «τρομοϋστερία» (2004-05-27 00:00:00.0)
Νέα επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα (2002-06-01 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατική» περιοδεία από τον Ασκροφτ (2001-12-13 00:00:00.0)
Ενα ακόμη βήμα για τον τρομονόμο (2001-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ