Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στη Δικαιοσύνη για τις παρακολουθήσεις

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταθέτουν μηνύσεις και κατά του Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη νομική οδό πήραν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να σταματήσουν αμέσως και διά παντός το όργιο των παρακολουθήσεων, στο οποίο επιδίδονται οι αμερικανικές αρχές, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα. Παραβίαση απαραίτητη φυσικά για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στο «όνομα της ασφάλειας της χώρας».

Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ενωση Κοινωνικών Ελευθεριών(American Civil Liberties Union) με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι θα καταθέσει μήνυση ενάντια στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας - NSA σε δικαστήριο του Μίτσιγκαν, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς», εκπροσωπώντας ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, αλλά και διάφορες οργανώσεις, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών και παρακολουθούνται εξαιτίας των συχνών επαφών, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, με ανθρώπους στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, η μήνυση στρέφεται ονομαστικά κατά του επικεφαλής της NSA, στρατηγού Κιθ Αλεξάντερ ως του βασικού κατηγορούμενου, ζητώντας τη δικαστική εντολή που θα διακηρύττει ότι οι παρακολουθήσεις είναι παράνομες και θα διατάσσεται ο άμεσος και οριστικός τερματισμός τους.

Επιπροσθέτως, η οργάνωση Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία παρέχει νομικές συμβουλές και νομική κάλυψη σε ανθρώπους που έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί από τις αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο του «πόλεμου κατά της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν. Μήνυση που θα στρέφεται ενάντια στον Πρόεδρο Μπους, αλλά και τους επικεφαλής όλων των υπηρεσιών Ασφαλείας, που έδωσαν το πράσινο φως για τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη των δύο αυτών οργανώσεων αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αποκάλυψης των παράνομων παρακολουθήσεων και κυρίως μετά την παραδοχή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους ότι ο ίδιος έδωσε εντολή. Μάλιστα, ο Μπους όχι μόνο υπεραμύνθηκε της απόφασής του να γίνονται παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών της χώρας του, αλλά διαμήνυσε προ ημερών ότι αυτή θα συνεχιστεί «όσο μας απειλούν οι τρομοκράτες». Δήλωση που ουσιαστικά μονιμοποιεί και θεσμοθετεί την ένταξη μέσων που παραβιάζουν το αμερικανικό Σύνταγμα στο οπλοστάσιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τόσο των πολιτικών (NSA) όσο και των στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρακολουθήσεις είχαν αρχίσει ήδη ενόψει του πολέμου κατά του Αφγανιστάν, ήδη λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και εκτείνονται στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία παρακολουθούνταν, και συνεχίζουν να παρακολουθούνται συστηματικά, χιλιάδες άνθρωποι που θεωρούνταν «σχετιζόμενοι με την τρομοκρατία» -- αν κρίνει κανείς από το ότι το Πεντάγωνο θεωρεί «απειλή» τους διαδηλωτές κατά του πολέμου, αντιλαμβάνεται για τι αριθμό μιλάμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ