Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΤΡΟΪΚΑ» - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΙΡΑΝ
Διπλωματία των απειλών

Διαφοροποίηση από τη Ρωσία και την Κίνα

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στην «αναγκαιότητα» της παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ερώτημα της σε βάρος του επιβολής κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ρωσία και Κίνα, που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, διαφωνούν με το «μέτωπο» ΗΠΑ, Ισραήλ και τρόικας της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία). «Η εκτίμησή μας» έλεγε χτες Βρετανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», «είναι ότι οι Ιρανοί παίζουν με τη ρωσική πρόταση για τακτικούς λόγους». Η ρωσική πλευρά επέμεινε προχτές και χτες ότι το πλάνο εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός της για λογαριασμό της Τεχεράνης δεν έχει απορριφθεί τελεσίδικα και παραμένει στο τραπέζι, ενώ η Κίνα καλούσε εκ νέου «όλες τις πλευρές» να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ο καλύτερος ή ο μόνος τρόπος για την επίλυση διεθνών προβλημάτων», δήλωσε ο Ρώσος ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ. Και πρόσθεσε: «Θυμόμαστε την ιστορία των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ και γνωρίζουμε πώς τέλειωσαν όλα».

Ενώ η τρόικα της ΕΕ καλεί για κατεπείγουσα σύνοδο του συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ το διήμερο 2-3 Φλεβάρη για την παραπομπή του Ιράν στο ΣΑ, η Ρωσία εμφανίζεται αρνητική όσον αφορά την επιβολή εμπάργκο, που θα έβλαπτε τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα και η Κίνα υποστηρίζει ότι «θα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί διπλωματική λύση επωφελής για όλες τις πλευρές». Ωστόσο, σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «ολοκλήρωσαν» τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με μια επίλεκτη μονάδα μαχητικών F-15 που φέρει όπλα «που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά», αλλά και τουλάχιστον δύο πυρηνικά υποβρύχια να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για επίθεση. Επίσης, ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχουντ Ολμέρτ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του «δε θα επιτρέψει σε ένα εχθρικό έθνος να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής». Προφανώς, για το ΣΑ και τις χώρες της ΕΕ, και φυσικά τις ΗΠΑ, δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα το ότι το Ισραήλ διαθέτει μυστικό πυρηνικό οπλοστάσιο - είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που έχει.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ερευνας της Ρωσίας (Μόσχα), εκτίμησε, σύμφωνα με δημοσίευμα στο προχτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Νέα της Μόσχας», ότι το Ισραήλ «είναι πιθανό να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν την άνοιξη». Και πρόσθεσε: «Αυτό θα οδηγούσε σε μείζονα αποσταθεροποίηση... στη Μέση Ανατολή».

  • Χτες, στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το CNN επέδωσε επιστολή συγγνώμης στις ιρανικές αρχές για την παραποίηση του περιεχομένου της ομιλίας του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αποσπώντας την άδεια της Τεχεράνης να συνεχίσει τη λειτουργία του εντός της χώρας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί πάνε μαζί (2015-04-07 00:00:00.0)
Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στο Αλμάτι (2013-04-09 00:00:00.0)
«Νέο μήνυμα» Πούτιν στην Τεχεράνη; (2007-11-01 00:00:00.0)
Προς νέα κλιμάκωση (2006-04-27 00:00:00.0)
Παραμένει το αδιέξοδο (2006-01-20 00:00:00.0)
«Σίγουρη» η παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2006-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ