Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προσπάθειες κατευνασμού των λαϊκών αντιδράσεων

Νέα αντιαμερικανική διαδήλωση έγινε χτες στην Πεσαβάρ

Associated Press

Νέα αντιαμερικανική διαδήλωση έγινε χτες στην Πεσαβάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Με την πλάτη στον τοίχο λόγω των σφοδρών λαϊκών αντιδράσεων μετά τον από αέρος βομβαρδισμό που κόστισε 18 ζωές στο Μπατζαούρ του Μπαλουχιστάν, οι κυβερνώντες το Πακιστάν επιχειρούσαν να αυτοπαρουσιαστούν ως «εξοργισμένοι» έναντι των πατρώνων τους στην Ουάσιγκτον. Το Πακιστάν «δεν μπορεί να δεχτεί πράξεις όπως ο αεροπορικός βομβαρδισμός αυτός» είπε ο πρωθυπουργός Σαουκάτ Αζίζ, επαναλαμβάνοντας όμως τη μόνιμη επωδό ότι η κυβέρνησή του «παραμένει δεσμευμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο Αζίζ είπε ότι θα «εγείρει το θέμα» της σφαγής στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, που αρχίζει σήμερα.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι του Πακιστάν ανασκεύαζαν την εκδοχή ότι ανάμεσα στα θύματα δεν υπήρχε κανένα στέλεχος της αλ Κάιντα, επιχειρώντας να πείσουν πως στόχος της επίθεσης από τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη Predator της CIA ήταν «ξένοι τρομοκράτες». Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι από τα θύματα τα 5 ήταν γυναίκες και τα 5 παιδιά. Η αμερικανική πλευρά - που εμμένει ότι θα συνεχίσει τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» και «τη συνεργασία με το Πακιστάν» - δεν έκανε κανένα σχόλιο για τα αθώα θύματα.

Ο Μουσάραφ πραγματοποίησε διάγγελμα χτες βράδυ προς το έθνος για να πείσει για την ...αναγκαιότητα της κατασκευής ενός φράγματος στο Μπαλουχιστάν, χωρίς να κάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές ως το βράδυ, αναφορά στην επίθεση των Αμερικανών.

Ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι «καταδίκασε» τις προχθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας που κόστισαν τουλάχιστον 26 ζωές, κάνοντας λόγο για πράξεις που φέρουν τη σφραγίδα της «τρομοκρατίας», αλλά δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά για τη σφαγή στο Πακιστάν που έγινε από τον αφγανικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, πέντε Πακιστανοί στρατιώτες και ένας πολίτης τραυματίστηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο Βόρειο Ουαζιριστάν από αγνώστους.

Επίσης χτες, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα γραφεία του στην Κέτα και το νότιο Πακιστάν «για λόγους ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ