Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στη γερμανική Βουλή η υπόθεση των πρακτόρων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν εξελίξεις αναφορικά με την αποκάλυψη της προηγούμενης βδομάδας ότι μυστικοί πράκτορες της ΒΝD, παρέμειναν στο Ιράκ καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, παρά την αποχώρηση όλων των γερμανικών αποστολών, προσφέροντας αφειδώς τις υπηρεσίες τους στις επιτιθέμενες αμερικανικές δυνάμεις. Παρασημοφορήθηκαν μάλιστα από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις για την προσφορά τους αυτή, παρότι επισήμως το μόνο που γινόταν γνωστό ήταν οι «αντιπολεμικές» διακηρύξεις της γερμανικής κυβέρνησης και ειδικά του τέως καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Αριστερό Κόμμα) ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, επιθυμώντας να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση της ανάμειξης των Γερμανών πρακτόρων. Το ειρωνικό και υποκριτικό είναι ότι από τους πλέον διαπρύσιους είναι οι Πράσινοι, που συμμετείχαν τότε στην κυβέρνηση και μάλιστα ο τότε ηγέτης τους, Γιόσκα Φίσερ ήταν και υπουργός Εξωτερικών!

Το θέμα εξακολουθεί να μονοπωλεί το γερμανικό Τύπο, ειδικά μετά τη διαβεβαίωση πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προσέφεραν «άμεση βοήθεια» στον εντοπισμό των στόχων που θα βομβαρδίζονταν. Φυσικά, πολλά στελέχη της πρώην κοκκινοπράσινης κυβέρνησης, με τελευταίο τον τέως υπουργό Αμύνης Πέτερ Στρουκ - σε συνέντευξή του στη «Φρανκφούρτε Αλγκεμάινε Ζόνταγκς τσάιντουνγκ» - αρνούνται κατηγορηματικά την υπόθεση της «βοήθειας»...

Στο Ιράκ

Στο μεταξύ, στο Ιράκ εννέα άνδρες της ιρακινής ακτοφυλακής συνελήφθησαν το Σάββατο από την αντίστοιχη ιρανική, έπειτα από επεισόδιο με πλοίο, ύποπτο για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Η υπόθεση έγινε γνωστή χτες και η ιρακινή κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους. Επίσης, την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 15ης Δεκέμβρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής, μετά τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών περί νοθείας.

Τέλος, έξι έως εννέα ανώτατα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας «DaimlerChrysler» φέρεται να απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, λόγω ανάμειξης στο σκάνδαλο διαφθοράς στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» για το Ιράκ. Τις σχετικές πληροφορίες δημοσίευσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη αυτά ανήκαν στην πλειοψηφία τους στο διεθνές τμήμα της εταιρίας.

Η «DaimlerChrysler» αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται. Η κατηγορία σε βάρος της εταιρίας αφορά σε υπόθεση δωροδοκίας προκειμένου να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο για την προμήθεια φορτηγών στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ