Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Προς νέα κλιμάκωση

BIENNH.--

Μια «συνάντηση της ύστατης ώρας» με στελέχη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) είχε χτες ο Γκόλαμ Ρεζά Αγκάζαντεχ, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δύο ημέρες πριν παρέλθει η «προθεσμία» του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ προς την Τεχεράνη να «συμμορφωθεί» προς το αίτημα διακοπής του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Δεν έγινε γνωστό, έως αργά το βράδυ, ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής. Πάντως, νωρίτερα χτες, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βεβαίωνε πως η Τεχεράνη θα «αγνοήσει» την ενδεχόμενη αξίωση από μέρους του ΣΑ/ΟΗΕ προς την κυβέρνησή του να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Δε θα υποχωρήσουμε ούτε κατά κεραία από τα νόμιμα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά μας», επανέλαβε ο Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Παράλληλα, μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal», o Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Καζέμ Βαζιρί -Χαμανέχ προειδοποίησε για νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου αν το ΣΑ επιβάλλει κυρώσεις.

Την Παρασκευή αναμένεται η έκθεση του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προς το ΣΑ για το ιρανικό πρόγραμμα, στην οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες, αναμένεται ότι θα διατυπώνονται «επικρίσεις» σε βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Επιτροπής. Οι Αμερικανοί αναμένεται να πιέσουν με βάση την έκθεση αυτή για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αν και στο ενδεχόμενο αυτό εξακολουθούν να αντιτίθενται Ρωσία και Κίνα.

Ο φραστικός πόλεμος ΗΠΑ - Τεχεράνης συνεχιζόταν, με τον Αμερικανό μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, να δηλώνει ότι η ιρανική τοποθέτηση περί «μοιράσματος» της τεχνογνωσίας του στο πυρηνικό τεχνολογικό πεδίο δείχνει «πόσο ανεύθυνο είναι το Ιράν και γιατί αποτελεί, κατά την άποψή μας, σοβαρή απειλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ