Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Κουβανική βοήθεια στα θύματα του Τσερνόμπιλ

Από περσινή εκδήλωση για παιδιά - θύματα του Τσερνόμπιλ που θεραπεύονται στην Κούβα

Associated Press

Από περσινή εκδήλωση για παιδιά - θύματα του Τσερνόμπιλ που θεραπεύονται στην Κούβα
Με αφορμή την 20ή επέτειο του φοβερού πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ουκρανία εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα αυτής της καταστροφής. Στην πόλη Σλαβούτιτς κοντά στην πόλη - φάντασμα συγκεντρώθηκαν άνθρωποι που κατέθεσαν στο μνημείο λίγα λουλούδια στη μνήμη των νεκρών. Ηταν στις 26 Απρίλη 1986 ακριβώς στη 01:23 την ώρα που ο τέταρτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου εξερράγη, προκαλώντας ένα τεράστιο ραδιενεργό σύννεφο σε όλη την περιοχή, το οποίο επηρέασε πέρα από το επίκεντρο και πολλές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και χώρες της Ευρώπης.

Τα τραγικά αποτελέσματα της ραδιενέργειας είναι και σήμερα ορατά με την αύξηση σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνος, λευχαιμία, δερματικές ασθένειες και τερατογενέσεις. Γίνονται ακόμα πιο έντονα με τις ελλείψεις υποδομών και φροντίδας στους ανθρώπους, λόγω της ανατροπής του σοσιαλισμού και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού.

Γι' αυτό ίσως έχει και μεγαλύτερη αξία η προσφορά της Κούβας στους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα χτυπημένα από τις συνέπειες της ραδιενέργειας παιδιά της Ουκρανίας και Λευκορωσίας, που βρίσκουν την απλόχερη βοήθεια στα θεραπευτικά κέντρα του Νησιού.

Χαρακτηριστική αλλά όχι μοναδική περίπτωση, είναι ένας ειδυλλιακός παράδεισος της Κούβας, η παραλία Ταράρ κοντά στην Αβάνα, όπου βρίσκουν τη γαλήνη εκατοντάδες παιδιά το χρόνο, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το πρόγραμμα της βοήθειας ξεκίνησε το 1990, είναι εντελώς δωρεάν και ήδη γύρω στα 20.000 παιδιά έχουν επισκεφτεί την κατασκήνωση, που πριν την επανάσταση ήταν τόπος αναψυχής των πλουσίων Αμερικανών και Κουβανών. Σήμερα μέσα από τρίμηνα συνήθως προγράμματα (που περιλαμβάνουν θεραπεία, εγχειρήσεις, μεταμοσχεύσεις κλπ.), τα παιδιά αυτά ξεπερνούν τα προβλήματά τους σε ένα καθαρό περιβάλλον, αξιοποιώντας τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και την ανθρώπινη ζεστασιά των θεραπευτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Και αυτή η βοήθεια παρέχεται παρά τις τεράστιες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Κούβα λόγω της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Τα προγράμματα αυτά δε σταμάτησαν ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της έντασης του εγκληματικού εμπάργκο και όπως λένε οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους, αν δεν υπήρχαν τα εμπόδια που μπαίνουν ακόμα και για την εισαγωγή κάποιων φαρμάκων.

Υπήρξε πανικός και στην Ελλάδα

Ο φόβος και ο μαζικός πανικός των γονιών για το ενδεχόμενο δυσμενών επιπτώσεων στα έμβρυα απ' το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε ως αποτέλεσμα 2.500 εκτρώσεις στην Ελλάδα το 1986, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Γιώργος Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν απ' το Μάη του 1986 μέχρι το Μάρτη του 1987 παρατηρήθηκε μια μείωση των γεννήσεων κατά 23%. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις εκτρώσεις που έγιναν λόγω του φόβου και των ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο τερατογένεσης και καρκινογένεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ