Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ CIA - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γην και ύδωρ έδωσαν οι κυβερνήσεις...

Associated Press

«Ενοχη αδράνεια» επέδειξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις μυστικές πτήσεις της CIA, σύμφωνα και με το σχέδιο της Εκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την υπόθεση της μεταφοράς και κράτησης υπόπτων για «τρομοκρατική δράση» σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η έκθεση, ωστόσο, παραλείπει από τον κατάλογό της συγκεκριμένες χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν μυστικές πτήσεις, όπως και στη χώρα μας, καθώς έχει αποδειχτεί από πολλά στοιχεία.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, οι κυβερνήσεις ήταν αδύνατο να μη γνωρίζουν τις παράνομες δραστηριότητες που εξυπηρετούσαν οι εν λόγω πτήσεις, που πραγματοποιήθηκαν επί του εδάφους τους, ενώ κατονομάζονται χώρες, όπως «η Ιταλία, η Σουηδία, η πρώην Δημοκρατία της Σερβίας και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη», οι οποίες, σύμφωνα με το κείμενο, «ανέχθηκαν την απαγωγή, κράτηση και φυλάκιση υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο έδαφός τους».

Στα συμπεράσματα, μάλιστα, αναφέρεται ότι «η CIA είναι σαφώς υπεύθυνη για απαγωγές, κρατήσεις και παράνομες φυλακίσεις στο έδαφος χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιβεβαιώνεται η υπενοικίαση αεροσκαφών από τη CIA, με χρήση ονομάτων ανύπαρκτων εταιριών, για μεταφορά υπόπτων στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία και το Αφγανιστάν, «όπου επιτρέπονται τα βασανιστήρια κατά την ανάκριση».

Σύμφωνα, μάλιστα, και με δηλώσεις του εισηγητή της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλαούντιο Φάβα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 μυστικές πτήσεις, χωρίς οι ηγεσίες των αντίστοιχων κρατών να ζητήσουν εξηγήσεις ή να διενεργήσουν ελέγχους βάσει στοιχείων του οργανισμού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρόσφεραν γην και ύδωρ στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ήταν αδύνατο να αγνοούν τη φύση των πτήσεων, αφού «η διαδρομή και η ποσότητα των οποίων καθιστούσε φανερό ότι δεν επρόκειτο μόνο για ανεφοδιασμό σε καύσιμα».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Ερευνητική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου δε δικαιούται να πραγματοποιήσει ανακρίσεις, ή να προχωρήσει σε αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ