Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες επιθέσεις, με τον λαό να υποφέρει

Δυναμώνουν οι «αντιτρομοκρατικές» διεργασίες, που αξιοποιούνται ποικιλότροπα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Ουρά στην Καμπούλ για πρόγραμμα διανομής τροφίμων

Copyright 2021 The Associated

Ουρά στην Καμπούλ για πρόγραμμα διανομής τροφίμων
Τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν χτες, σε μία ακόμα βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά στη βόρεια επαρχία Κουντούζ. Αφγανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στα θύματα περιλαμβάνονταν και παιδιά. Είχε προηγηθεί η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση προχτές σε νοσοκομείο της Καμπούλ, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν», ανατροφοδοτώντας και τη συζήτηση για τις ανάγκες «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Οι επιθέσεις αυτές μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν - ουσιαστικά με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι παζαρεύουν μαζί τους για τα δικά τους συμφέροντα - φέρνουν νέα δεινά στον πολύπαθο αφγανικό λαό, που συνεχίζει να ζει στην εξαθλίωση.

Την επίθεση καταδίκασε η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ (UNAMA) στο Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν». Η ΕΕ τυπικά ανέφερε ότι «νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και άμαχοι δεν πρέπει να αποτελούν στόχο».

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης είναι και ο Χαμντούλα Μοχλίς, ηγέτης των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην Καμπούλ. Ο Μοχλίς ανήκε στο δίκτυο «Χακάνι» - οι ΗΠΑ το χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση - και στις ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν, που είναι γνωστές με την ονομασία «Μπάντρι 313».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν, ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν συνεργασίες για εγκατάσταση νέων βάσεών τους στην Κεντρική Ασία, απάντησε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αντλήσουν ένα σκληρό μάθημα, να επιδιορθώσουν την πολεμοχαρή πολιτική τους, να σεβαστούν ειλικρινά την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής, να δράσουν για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και να αποφύγουν την επανάληψη λαθών του παρελθόντος». Συμφώνησε με αναφορές του Ρώσου ομολόγου του ότι μέχρι τώρα Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν απέρριψαν σχετικές προτάσεις των ΗΠΑ και είπε ότι οι συγκεκριμένες χώρες συμμετέχουν και στην Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), της οποίας «κοινός στόχος είναι η διαφύλαξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Σημειωτέον, κατά την ίδια ενημέρωση συντακτών ο Γουάνγκ υπογράμμισε ότι «οι εμπορικές αμαξοστοιχίες μεταξύ Κίνας και Αφγανιστάν ποτέ δεν ανεστάλησαν» και αναφερόμενος ενδεικτικά στις εισαγωγές αφγανικών κουκουναριών, σχολίασε ότι «περιορίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός Αφγανών αγροτών για την επιβίωσή τους». Τόνισε δε ότι «η Κίνα ανακοίνωσε την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 200 εκατ. γιουάν και ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στην Καμπούλ (...) Η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη και βοήθεια στον αφγανικό λαό και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, διαδραματίζοντας εποικοδομητικό ρόλο ώστε το Αφγανιστάν να ανακτήσει σταθερότητα και να αναπτυχθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ